Video

Oude gulden levert verzamelaar 45.000 euro op: 'Het had nog meer kunnen zijn'

29 april 2019 om 21:36
nl
Eén gulden, het staat er echt op. Maar de munt uit 1850 met een afbeelding van Koning Willem III erop, leverde maandagmiddag heel wat meer op tijdens een veiling in Veldhoven, 45 duizend euro euro om precies te zijn.
Profielfoto van Tobias van der Valk
Geschreven door
Tobias van der Valk

"Het is een waanzinnig bedrag voor zo'n klein muntje", zegt veilingmeester en munthandelaar Karel de Geus. "Maar het had nog best 10.000 of 15.000 euro hoger kunnen uitpakken. Het is de waan van de dag." Toch is hij tevreden met de prijs die er tijdens zijn veiling voor de hele bijzondere munt werd geboden. "Dit is een absoluut hoogtepunt in ons veilingbestaan. Niet eerder in 47 veilingen hebben we een dergelijke munt voor zo'n mooi bedrag mogen veilen."

De munthandelaar is eigenlijk nog enthousiaster over waar de munt terecht komt. Hij hoopte van tevoren dat het pronkstuk in Nederlandse handen zou blijven. Dat is gelukt. "Hij is verkocht aan een gepensioneerd verzamelaar die bijna heel Nederland compleet heeft, dit stuk ontbrak aan zijn collectie. Hier had hij niet meer op gerekend. Ik heb iemand heel gelukkig gemaakt gisteren."

De week voorafgaand aan de veiling was enorm hectisch, de belangstelling voor de munt was groot. "Voor heel veel verzamelaars was het een belevenis om die munt een keer te kunnen zien. Dat is echt once in a lifetime." Daadwerkelijk meebieden op zo'n dure munt is uiteindelijk maar voor enkelen weggelegd.

Gouden tientje
De gulden uit 1850 was niet de enige munt die maandag onder de hamer ging. De Geus veilde liefst 1500 bijzondere exemplaren. Daar zat ook een gouden tientje tussen van dezelfde verzamelaar. Deze leverde 20.000 euro op, ook geen verkeerd bedrag zou je denken. "Dat was echt precies op het randje. Als er op 20.000 niemand had toegehapt dan had ik hem terug moeten sturen. We verkopen niet voor elke prijs."

En wat als je zelf nog een bakje munten terugvindt die ooit van oma of opa zijn geweest? "Het gaat om de kwaliteit van de munt en de schaarste. Je kan hem bijna dagelijks laten taxeren bij ons." De Geus maakt naar eigen zeggen maandelijks een aantal mensen blij. "Dan denkt diegene: ik heb iets gevonden. Blijkt het een hele bijzondere munt te zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.