15-jarige Finn staat zaterdag naast Máxima op de Dam

EINDHOVEN - Finn Jutting uit Eindhoven kijkt uit naar de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam aanstaande zaterdag. Samen met haar 92-jarige overgrootmoeder en 93-jarige overgrootvader legt ze een krans bij het monument voor de Nederlandse slachtoffers die in Azië vielen. 'Spannend, want er kijken ruim zes miljoen mensen.'

"Mijn overgrootvader was militair in voormalig Nederlands Indië en mijn overgrootmoeder heeft gevangen gezeten in een Jappenkamp. Eigenlijk was mijn overgrootmoeder gevraagd om de krans te leggen, maar zij vond het mooi als ik dat zou doen. Nu doen we het samen", zegt Finn.

Bekijk de video en lees verder.

Vier generaties
Bij de kranslegging zijn vier generaties uit dezelfde familie aanwezig. Vier generaties met Indonesisch bloed. De cultuur wordt van moeder op kind telkens weer overgedragen. "Wij eten thuis Indonesisch, we hebben veel met die cultuur. Ik weet wat voor dingen er zijn gebeurd dankzij de verhalen van opa", legt Finn uit. De 15-jarige Eindhovense is geïnteresseerd in de oorlog en was al eens op de oorlogsstranden bij Bayeux en in Auschwitz.

Oefenen
Finn heeft al samen met haar overgrootmoeder geoefend, want er mag niks mis gaan op de Dam. "Oma bleef naar het grote scherm staren, dus ik riep: Oma we moeten de krans leggen", vertelt Finn lachend. Tijdens de ceremonie ontmoet ze ook Willem Alexander en Máxima. "Ik vind dat het ook maar gewoon mensen zijn", zegt ze nuchter.

Live
Zaterdag is de herdenking ook live te volgen op TV bij Omroep Brabant.