Cel- en taakstraf voor drugslab: 'Berghem is ontsnapt aan een chemieramp'

1 mei 2019 om 15:30
nl
Een 38-jarige man en een 37-jarige vrouw zijn woensdag voor de rechtbank in Den Bosch veroordeeld voor het runnen van een amfetaminelab in Berghem. Het lab werd per toeval in 2018 ontdekt bij een brand in een loods achter een huis.
Profielfoto van Eva van der Weele
Geschreven door
Eva van der Weele

De man kreeg bijna drie jaar cel en moet ook een bedrag van 6.000 euro terugbetalen aan de staat. Zijn partner kreeg een taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van een jaar voorwaardelijk. De hoofdverdachte, een 46-jarige Helmonder, werd vrijgesproken.

Brand in de loods
De 38-jarige man uit Berghem meldde vorig jaar een brand in de loods achter zijn huis. Bij het blussen stuitte de brandweer op het amfetaminelab. Er werden allerlei chemicaliën en hardware voor drugsproductie gevonden. Ook lag er al een flinke hoeveelheid drugs. De man moest naar het ziekenhuis omdat hij chemische dampen bij de brand had ingeademd.

Volgens het OM zou Berghem bij de brand zijn ontsnapt aan het 'chemieramp'. "Zware chemische luchtverontreiniging maakten het de hulp-en opsporingsdiensten moeilijk zo niet onmogelijk om hun werk te doen", zo stelde de aanklager onlangs.

Dwang
De 38-jarige man had verklaard dat hij de loods onder dwang had verhuurd aan drugscriminelen. Hij werd met wapens bedreigd en mocht niet meer in een deel van het gebouw komen. Volgens de man benaderden de criminelen hem omdat ze wisten dat het slecht ging met zijn bedrijfje. Verder zou hij niet betrokken zijn geweest bij het lab.

Het OM zegt hier niets van te geloven. "Gezien de omvang moet het een komen en gaan van mensen zijn geweest. Dat je dan niks gezien of geroken hebt is echt niet aannemelijk."

Ook zou er geen bewijs zijn gevonden dat de man werd bedreigd en zou hij een weloverwogen keuze gemaakt om met de 46-jarige hoofdverdachte uit Helmond in zee te gaan. Ze zouden elkaar hebben leren kennen tijdens een vakantie en samen hebben besloten om een drugslab op te zetten. Het 'initiatief' lag hierbij wel bij de Helmonder. Uit telefoongegevens blijkt dat beide mannen intensief contact hadden, aldus het OM.

Eis
Er was respectievelijk vier en twee jaar cel tegen het koppel geëist. Tegen de vrijgesproken verdachte was zelfs 4,5 jaar cel geëist, maar zijn rol in het lab kon niet worden bewezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.