'Opdat we nooit vergeten', Brabant staat stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

EINDHOVEN - Op allerlei plekken in onze provincie werd zaterdag stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogssituaties en vredesmissies daarna. Op pleinen, bij monumenten, of thuis waren mensen twee minuten stil.

Van Oss tot aan Breda en van Fijnaart tot aan Waalre waren er dodenherdenkingen.

In Waalre werden bloemen gelegd bij het beeld Bevrijding in het plantsoen aan de Iman van den Boschlaan.

Foto: Hans van Hamersveld /Kijkenklik Media

Er wordt een krans gelegd op het Brits Ereveld in Mierlo.

De herdenking in Mierlo. (Foto: Danny van Schijndel)

Verslaggever Daisy Schalkens bracht een bezoek aan Kamp Vught, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een SS-concentratiekamp was. De herdenking begon daar zaterdagmiddag.

Twee verzetsstrijders en 24 geallieerden soldaten liggen begraven op de begraafplaats in Werkendam. Daarom waren daar zaterdag twee herdenkingen.

Centen
Op het War Cemetery in Valkenswaard zijn op alle graven centen neergelegd. Een teken dat iemand een bezoek heeft gebracht aan het graf. Vijf cent betekent dat de bezoeker samen met de soldaat heeft getraind, tien cent zegt dat de bezoeker en de soldaat zij aan zij hebben gevochten en een kwartje laat zien dat de bezoeker bij de soldaat was toen hij overleed.

Foto: Hans van Hamersveld

Krans leggen op de Dam
De 15-jarige Finn Jutting uit Eindhoven legde zaterdagavond samen met haar 92-jarige overgrootmoeder en 93-jarige overgrootvader op de Dam in Amsterdam een krans bij het monument voor de Nederlandse slachtoffers die in Azië vielen.

goeivolk

"Ik mag vandaag een krans leggen bij de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam. Dat vind ik wel spannend, er kijken namelijk zes miljoen mensen! Mijn overgrootvader was militair in voormalig Nederlands Indië en mijn overgrootmoeder heeft gevangen gezeten in een Jappenkamp. Eigenlijk was mijn overgrootmoeder gevraagd om de krans te leggen, maar zij vond het mooi als ik dat zou doen. Nu doen we het samen. Wij eten thuis Indonesisch, we hebben veel met die cultuur. Ik weet wat voor dingen er zijn gebeurd dankzij de verhalen van opa. Ik heb voor vandaag al geoefend met mijn overgrootmoeder, want er mag niks mis gaan op de Dam. Oma bleef naar het grote scherm staren, dus ik riep: ‘Oma we moeten de krans leggen!’ Tijdens de ceremonie ontmoet ik ook Willem Alexander en Máxima, maar dat zijn ook maar gewoon mensen. Ik doe dit voor mijn overgrootvader en moeder, want zij betekenen veel voor mij. Ik wil laten zien dat hun verhaal niet vergeten wordt.” – Finn (15) uit Eindhoven
[ ]
“Vier en vijf mei zijn voor mij bijzondere dagen. We leven in een vrij land en daar moeten we heel blij mee zijn. Er zijn enorm veel slachtoffers gevallen om dat te bereiken. Daarom is het belangrijk dat we ieder jaar stilstaan bij onze vrijheid. In de oorlog in Nieuw-Guinea in 1960 heb ik verschrikkelijke dingen meegemaakt. Ik moest daar schieten op mensen die ik helemaal niet kende. Het is nog steeds moeilijk om daarover te praten. Tijdens de herdenking denk ik aan mijn kameraden die gesneuveld zijn in de oorlog, maar ook aan alle andere militairen die het niet hebben gered. Het is belangrijk om het herdenken door te geven aan de jongere generatie. Als we de boodschap niet doorgeven, denk ik dat we vergeten waar het om draait.”- Jaap de Pender uit Werkendam. #nationaleherdenking #dodenherdenking #goeivolk #onsbrabant #brabant #4mei ➡ De herdenking is ook live te volgen op TV bij Omroep Brabant.
Meer over dit onderwerp:
DODENHERDENKING 4 MEI KAMP VUGHT WERKENDAM