'Opdat we nooit vergeten', Brabant staat stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

EINDHOVEN - Op allerlei plekken in onze provincie werd zaterdag stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogssituaties en vredesmissies daarna. Op pleinen, bij monumenten, of thuis waren mensen twee minuten stil.

Van Oss tot aan Breda en van Fijnaart tot aan Waalre waren er dodenherdenkingen.

In Waalre werden bloemen gelegd bij het beeld Bevrijding in het plantsoen aan de Iman van den Boschlaan.

Foto: Hans van Hamersveld /Kijkenklik Media

Er wordt een krans gelegd op het Brits Ereveld in Mierlo.

De herdenking in Mierlo. (Foto: Danny van Schijndel)

Verslaggever Daisy Schalkens bracht een bezoek aan Kamp Vught, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een SS-concentratiekamp was. De herdenking begon daar zaterdagmiddag.

Twee verzetsstrijders en 24 geallieerden soldaten liggen begraven op de begraafplaats in Werkendam. Daarom waren daar zaterdag twee herdenkingen.

Centen
Op het War Cemetery in Valkenswaard zijn op alle graven centen neergelegd. Een teken dat iemand een bezoek heeft gebracht aan het graf. Vijf cent betekent dat de bezoeker samen met de soldaat heeft getraind, tien cent zegt dat de bezoeker en de soldaat zij aan zij hebben gevochten en een kwartje laat zien dat de bezoeker bij de soldaat was toen hij overleed.

Foto: Hans van Hamersveld

Krans leggen op de Dam
De 15-jarige Finn Jutting uit Eindhoven legde zaterdagavond samen met haar 92-jarige overgrootmoeder en 93-jarige overgrootvader op de Dam in Amsterdam een krans bij het monument voor de Nederlandse slachtoffers die in Azië vielen.

Meer over dit onderwerp:
DODENHERDENKING 4 MEI KAMP VUGHT WERKENDAM