Moment van de waarheid voor Duncan Laurence: eerste repetitie op het songfestivalpodium in Tel Aviv - Omroep Brabant
Video

Moment van de waarheid voor Duncan Laurence: eerste repetitie op het songfestivalpodium in Tel Aviv

7 mei 2019 om 13:40
nl
De ogen van songfestivalwatchers zijn dinsdagmiddag gericht op Tel Aviv. Oud-student van de Tilburgse Rockacademie Duncan Laurence heeft zijn eerste repetitie. Een beslissend moment. Dan is voor het eerst te zien hoe zijn lied 'Arcade' er op het grote songfestivalpodium uitziet.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Duncan zit in het midden van het podium, achter een piano. Er wordt gebruik gemaakt van volgspots met donkerblauwe kleuren. Aan het begin wordt langzaam ingezoomd op Duncan. Het is een intieme setting en voor de piano hangt een gloeilamp, melden de verslaggevers van Songfestivalweblog, die de repetitie ter plaatse volgen. "Duncan weet goed de camera te pakken en de emotie van het lied over te brengen. De cameravoering bij de eerste opvoering was matig. Veel shots van het publiek", reageert Jeroen Smits, verslaggever van Songfestivalweblog, uit Oss.

 

Wachten op privacy instellingen...

'Matig applaus'
De eerste repetitie is besloten. Pers mag nog niet in de zaal, maar kan de repetities op schermen volgen in de persruimte. Na een eerste optreden volgt vaak een reactie in de vorm van applaus. "Dit was echter minder dan bijvoorbeeld bij Malta of Rusland eerder vandaag", signaleert Smits.

'Minimalistisch'
Ook de website Eurovisionworld.com heeft verslaggevers ter plaatse. Zij zien op pijn en emotie op Duncans gezicht. "Hij laat het minimalistisch en intiem. 'Arcade' heeft wat nodig is om wat gebeurde in 2017 te herhalen, met 'Amar Pelos Dois'. De site memoreert aan de overwinning van Portugal dat jaar, ook met een intiem en kwetsbaar lied.

Wisselend
Website Wiwibloggs is tijdens het optreden live op Youtube. De reacties daar zijn zeer wisselend. "Nederland gaat winnen", roept iemand die voorbij loopt. "Echt niet", zegt een ander. "Het doet me niks." En dan weer: "Ik krijg kippenvel. Dit gaat winnen. Wat moet er anders winnen?" Ondertussen lopen continu reacties binnen. De intimiteit van 'Arcade' wordt geprezen. Maar de cameravoering wordt bekritiseerd. Te veel wijde shots. Maar ook hier hoor je de vergelijking met 2017, het jaar waarin Salvador Sobral voor Portugal won.

Conclusie van Songfestivalweblog: Vocaal is het allemaal prima op orde en Duncan kan terug kijken op een prima repetitie. In Tel Aviv is er enthousiast gereageerd door de internationale pers.

Laurence staat al wekenlang bovenaan in de peilingen. Vlak voor de repetitie is hij weer een paar procentpunten gestegen. Hij staat nu op een winkans van 26 procent, het dubbele van de nummer twee Rusland, dat heeft een winkans van 13 procent.

Niet definitief
Het verleden leert dat er na een eerste repetitie veel kan veranderen. Als de presentatie in Tel Aviv tegenvalt, daalt de favoriet in de peilingen. Maar als Laurence zijn favorietenrol waar maakt, zal hij nog verder stijgen.

Op zijn Instagram presenteert Duncan de kleding die hij zal dragen:

Wachten op privacy instellingen...

 

'Oneindige levenscyclus'
De kleding van Duncan Laurence is ontworpen door Sjaak Hullekes. Zijn jasje is gemaakt van Franse linnen lakens die meer dan honderd jaar oud zijn. 'Kledingstukken van Hul le Kes hebben een oneindige levenscyclus, één vol verhalen, verandering en karakter', is de toelichting van AVROTROS op de website van het songfestival.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.