Doorrijden na een ongeluk, in Breda gebeurde het dit jaar al ruim vierhonderd keer

10 mei 2019 om 17:26
nl
Doorrijden na een ongeluk het gebeurt vaker dan je denkt. Volgens cijfers van de politie was het dit jaar al 434 keer raak in de gemeente Breda. In de meeste gevallen gaat het niet om ernstige ongevallen zoals op de Hamdijk waarbij zondag 28 april een oude vrouw zwaargewond raakte. "Het kan ook gaan om een kras rijden op een parkeerplaats."
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

Aanrijdingen met letsel waarbij de veroorzaker doorrijdt, komen beduidend minder voor weet Rob Luijten van de politie. Maar toch, een duik in ons eigen nieuwsarchief levert al snel wat resultaten op:

  • 31 januari 2019
  • 20 maart 2019
  • 14 april 2019
  • 23 april 2019

Waarom rijden mensen door na een ongeluk zonder zich te bekommeren om eventuele slachtoffers?

Twee soorten doorrijders
Volgens verkeerspsycholoog Cees Wildervanck zijn er grofweg twee soorten doorrijders te onderscheiden. "Je hebt de rationele denkers. Die bang zijn voor gedonder. Die willen bijvoorbeeld hun rijbewijs niet kwijt." De andere soort reageert instinctmatig op het ongeluk. "Die raken helemaal overstuur, ontkennen voor zichzelf wat er gebeurd is en rijden verder."

Mentale zelfverdediging noemt Wildervanck dat. "Totdat er gewetenswroeging ontstaat". Vaak melden dat soort daders zichzelf dan alsnog bij de politie.

Je hebt twaalf uur om je te bedenken
Wanneer de verdachte zich binnen twaalf uur na de aanrijding vrijwillig meldt bij de politie, mag die niet door de officier van justitie worden vervolgd wegens doorrijden na aanrijding. Belangrijk is wel dat vaststaat dat de verdachte geheel vrijwillig en op eigen initiatief zichzelf meldt bij de politie.

Politiewoordvoerder Dion Luijten: "Als wij bij je aan de deur staan en je zegt dan 'Ik wilde jullie net bellen', ben je alsnog strafbaar."

De verdachte van het ongeluk aan de Hamdijk in Breda meldde zich pas na anderhalve week. "Daar is geen excuus voor, maar dus wel verklaarbaar", zegt de verkeerspsycholoog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.