Tijdens ontmanteling van drijvend drugslab begon het schip te zinken, aanwijzingen van sabotage

11 mei 2019 om 05:22
nl
De ontmanteling van het drugslab in Moerdijk is vrijdagnacht hectisch verlopen. Er stroomde ineens water het scheepsruim binnen. Alles wijst op opzet in de vorm van een boobytrap.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

De ontmanteling verliep voorspoedig tot iets na middernacht. In het drugslab aan boord zagen de specialisten over de vloer ineens water stromen. Het kwam onder de wanden door van de ruimte waarin het lab was gebouwd.

Wachten op privacy instellingen...

Langzaam maar duidelijk zichtbaar begon het schip licht te kantelen en te zinken. Zeker een meter zakte het schip.

Boobytrap
Na lang zoeken vonden ze de oorzaak: een verborgen pomp. Die kon worden uitgezet. Die pomp was mogelijk een boobytrap om bij ontdekking zoals vrijdag, het schip meteen onder water te kunnen zetten en bewijsmateriaal te vernietigen. Mogelijk was de boobytrap verbonden met een zendertje.

Als dit ook echt zo is gebeurd, zou dat uniek zijn. Vallen zoals deze komt de politie eigenlijk nooit tegen in drugslabs.

Intussen waren er duizenden liters rivierwater naar binnen gelopen. Delen van het lab - zelfs vrieskisten - waren gaan drijven. Alle belangrijke en waardevolle zaken zijn uiteindelijk van boord gehaald. Dat duurde tot vier uur.

Wachten op privacy instellingen...

Toch konden de bergers niet voorkomen dat chemische stoffen uit het lab en uit vaatjes in het rivierwater belandden. Duizenden liters water raakten daardoor vervuild.

Daarom kwam Rijkswaterstaat in de loop van de nacht met een speciaal scherm dat stoffen zoals olie kan tegenhouden. Dat scherm drijft nu in de haven van Moerdijk. Volgens de politie zou het gevaar voor het zinken van het schip en de vervuiling inmiddels geweken zijn.

Om negen uur zaterdagochtend werd de ontmanteling voortgezet en wordt ook bekeken hoe het vervuilde water afgevoerd gaat worden.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.