Video

Appels die niemand kent of niemand wil, Johan maakt er cider van

11 mei 2019 om 16:51
nl
De Brabantse Bellefleur, de Peterselieappel en de Rode Pippel. Het zijn oude appelrassen die je nooit ziet in de schappen van de supermarkt. Johan Holleman weet er wel raad mee. Op Landpark Assisië bij Biezenmortel maakt hij er cider van.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Wat vijf jaar geleden begon in de achtertuin van zijn Tilburgse woning is uitgegroeid tot een serieuze ciderbrouwerij op het park bij Biezenmortel. In grote roestvrijstalen vaten staan de uitgeperste appels te gisten en in een koelcel staan al duizenden flessen cider die Johan de afgelopen tijd gevuld heeft.

Tweede leven
Hij verwerkt niet alleen oude appelrassen die in de boomgaard van Landgoed Assisië groeien tot cider. "Ook appels die anders zouden wegrotten, omdat niemand ze wil", vertelt Holleman. Zo gebruikt hij appels uit de boomgaard van het klooster Nieuwkerk in Goirle. "Anders hadden ze de appels weggegooid of aan de dieren gevoerd" aldus Johan. In de cider krijgen ze een tweede leven.

Open huis
Dit weekend (vanaf 12.00 uur) kan iedereen komen kijken hoe de productie van de cider gebeurt. En er kan natuurlijk geproefd worden. De eerste reactie op het terras voor de brouwerij zijn hoopvol. "Lekker fris en ook de geur is heerlijk", zeggen de verschillende mensen in het zonnetje.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!