Drijvend drugsschip Moerdijk vijftig uur na ontdekking ontmanteld

12 mei 2019 om 17:45
nl
Zo'n vijftig uur na de ontdekking van het drijvende drugslab in Moerdijk is de ontmanteling zondagmiddag afgerond. De specialisten hadden de handen vol aan rondslingerende rommel in het ruim. Ook 10.000 liter drugsafval moest nog van boord.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Enorme oranje tonnen met deksels werden uit het scheepsruim gehesen met een hoogwerker. Stuk voor stuk moesten specialisten van de politie (LFO) ze daarna bemonsteren: vaststellen wat en hoeveel er precies in zit en dat ook vast leggen op papier. In elk geval is ruim driehonderd liter methamfetamineolie in beslag genomen.

Daarna sealde de opruimploeg van SEON uit Amsterdam het geheel en kon het op pallets aan boord van een vrachtwagen. Die voert alles af en dan wordt het vernietigd.

Wachten op privacy instellingen...

Zaterdag was vooral gebruikt om het vervuilde water aan boord weg te pompen dat het schip was binnengestroomd. Een grove schatting leert dat er een paar honderdduizend liter water in het ruim moet hebben gestaan.

Het schip is in de loop van de zondag door de politie beplakt met stickers. Op drie plekken staat met dikke rode letters: Afgepakt. En daaronder de tekst: #samensterktegenondermijning.

 

Weggesleept
Het leeggehaalde schip is zondagavond rond zeven uur op sleeptouw genomen en naar een niet nader genoemde bestemming gesleept. Volgens kenners kon en mocht de Arsianco al langere tijd niet meer zelfstandig varen.

Het onderzoek naar de drugszaak is intussen in volle gang. Daarin gaat ook aandacht uit naar de 'boobytrap': de pomp die ineens ging draaien en water binnen liet stromen in het lab. Het lijkt er steeds meer op dat dat systeem op afstand te besturen was.

Verdachten nog altijd vast
Vier mannen zijn aangehouden, onder wie de 65-jarige schipper uit Breda. De andere mannen zijn 23, 26 en 37 jaar en in Mexico geboren. De vier verdachten zitten nog steeds vast.

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.