Burgemeester Boxtel en Wakker Dier keuren actie van demonstranten bij varkensstal af: ‘Dit kan niet' - Omroep Brabant

Burgemeester Boxtel en Wakker Dier keuren actie van demonstranten bij varkensstal af: ‘Dit kan niet'

13 mei 2019 om 20:36
nl
Waarnemend burgemeester Fons Naterop van Boxtel keurt de actie van de demonstranten die maandag een varkensstal hebben bezet 'helemaal af’. “Iedereen heeft recht om te demonstreren en dat moet je koesteren, maar zo’n actie als vandaag kan gewoon niet”, zegt hij. Ook stichting Wakker Dier vindt de actie een slechte zaak.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

“We moeten onze rechtstaat beschermen en iedereen heeft recht op vrijheid van meningsuiting, maar wel als hij dat buiten een stal doet. Dit soort grenzen overschrijden kan absoluut niet.” Naterop hoopt op strengere maatregelen. “Ik denk dat het goed is dat daar de nodige landelijk aandacht voor komt”, zegt hij.

'Zo ga je niet met elkaar om'
Stichting Wakker Dier keurt de actie ook af. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt tegen Omroep Brabant: “Wij kennen de groep dierenactivisten niet. Deze manier van actievoeren keuren we grondig af. Je kan het nog zo erg met elkaar oneens zijn, maar zo onrespectvol met mensen omgaan is daar geen oplossing voor. Het is voor een boer intimiderend. Zo ga je niet met elkaar om.”

Volgens haar is de actie niet goed voor het welzijn van de varkens. “In zo’n varkensstal komen eigenlijk misschien één of twee mensen per dag binnen. Ook komen ze nooit buiten. En dan staan er ineens honderd man in je stal. Ik kan me voorstellen dat het behoorlijk stressvol is. Wij keuren dit af. Dit doet de discussie meer kwaad dan goed.”

Actie
125 demonstranten hebben maandagmiddag een varkensstal in Boxtel bezet. Ze drongen binnen en maakten video’s van de varkens. De actievoerders eisten dat ze de gewonde dieren mee mogen nemen om die dieren te verzorgen. De actie heet ‘Meat the Victims’ en werd uitgevoerd door een internationale groep van dierenactivisten.

Volgens boeren zijn er veel veiligheid- en gezondheidsrisico’s genomen door de activisten. Zo bestaat de een kans dat demonstranten een besmettelijke ziekte bij het bedrijf hebben binnengebracht. Normaal gesproken moeten bezoekers van een varkensstal zich eerst wassen, schone bedrijfskleding en schoenen aantrekken voor ze binnengaan.

Een groep boze boeren voerde een tegenprotest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.