Video

Steeds meer boeren beveiligen hun bedrijf met camera’s, uit angst voor dierenactivisten

17 mei 2019 om 18:35
nl
Vroeger waarschuwde het grind of de hond nog voor onverwachte gasten, tegenwoordig hangen boeren camera’s op om hun erf te bewaken. En sinds honderden dierenactivisten deze week het bedrijf van een boer in Boxtel bezetten, is de vraag naar extra beveiliging alleen maar groter geworden.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

“Je ziet dat boeren zich ertegen aan het wapenen zijn”, vertelt Frank Rooijakkers. “Tien jaar terug hing bij elke stal ongeveer de sleutel naast de deur, áls die al op slot was. Nu moeten we onze bedrijven beveiligen, dat is ontzettend jammer.”

Angst
De pluimveehouder uit Asten doet het woord namens zijn vader Frits, die zelf liever niet het verhaal vertelt. Frits, eveneens pluimveehouder, liet een maand geleden voor duizenden euro’s bewakingscamera’s installeren op zijn bedrijf in Helenaveen. Vijf camera’s buiten en vier binnen, uit angst dat er ooit activisten bij hem voor de deur staan.

“We moeten bewijslast verzamelen tegen de dierenterroristen”, zegt Frank, die de activisten steevast terroristen noemt. “Camera’s houden de terroristen in principe niet buiten de deur, maar we kunnen daarmee wel beelden aan de politie geven om die mensen zo lang mogelijk achter slot en grendel te krijgen.”

Telefoon advocaat roodgloeiend
Dat advies geeft advocaat Niels Crooijmans van Goorts + Coppens in Helmond ook aan ondernemers. “Camerabeelden zijn heel belangrijk om aan te kunnen tonen dat er daadwerkelijk mensen op je erf en in de stal zijn geweest. Daarom installeren steeds meer ondernemers bewakingscamera’s.”

De telefoon van Crooijmans staat sinds maandag roodgloeiend. Boeren willen weten wat zij moeten doen als dierenactivisten hun bedrijf bezoeken. Naast het maken van camerabeelden adviseert de advocaat boeren om de rust te bewaren, tot twee keer toe zeggen dat de activisten weg moeten gaan en om een goede administratie bij te houden wie er op je erf is geweest en wanneer.

Maandelijks activisten op de stoep
Ook Fabienne Vandamme van All Right Security in Waalre herkent het beeld dat boer Frank en advocaat Crooijmans schetsen. Ze verkoopt al lange tijd beveiligingsproducten aan boeren. “Dierenactivisten houden steeds zwaardere en extremere acties bij boeren. Er zijn maandelijks wel ergens dierenactivisten. Het is een permanente dreiging."

Honderden boeren hebben volgens Vandamme de afgelopen twee jaar gekozen voor extra beveiliging van hun bedrijf. "Naast beveiliging tegen diefstal is er de meeste vraag naar beveiliging tegen activisten en andere onbevoegde mensen op het erf."

Financiële hulp
Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gingen woensdag in gesprek met het ministerie van Landbouw over de gebeurtenissen in Boxtel.

Volgens een woordvoerder van LTO is woensdag onder meer gesproken over eventuele financiële hulp voor boeren om hun bedrijven te beveiligen. De boerenorganisatie had in 2015 al een subsidieproject waarmee LTO-leden beveiligingsproducten konden aanschaffen. Die subsidiepot was in korte tijd leeg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.