Zoemende drones in alle soorten en maten tijdens de finale van de Drone Cup - Omroep Brabant
Video

Zoemende drones in alle soorten en maten tijdens de finale van de Drone Cup

17 mei 2019 om 15:45
nl
Bzzzzzz.... En nee, dat onophoudelijke gezoem kwam vrijdagochtend niet van een kolonie bijen, maar van tientallen drones. Sporthal de Drieburcht in Tilburg transformeerde voor één dag tot een hindernisparcours voor dronepiloten. Tien middelbare scholen streden om de Drone Cup: de prijs voor het team die het allerbeste het parcours vol hindernissen aflegt.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Een goede dronepiloot word je niet zomaar. Daar is héél veel oefentijd voor nodig weet de 13-jarige Luc uit Helmond. Namens het Dr. Knippenbergcollege in Helmond strijdt hij samen met zijn team voor de wisselbeker. "Ik ben zelf geen piloot, maar doe het weleens. Het lijkt makkelijker dan het is. Ze zijn heel wendbaar en klein."

Wachten op privacy instellingen...

Samenwerken en creatief denken
Tijdens deze finaledag gaat het niet alleen maar om de grote wisseltrofee. "We hebben ook een trofee voor de beste dronebouwer en de beste obstakelbouwer. Elke schoolteam moest een creatief obstakel creëren. Al deze obstakels worden straks weer in de finale gebruikt", vertelt Jordy van Loon (26). Met zijn bedrijf Futuremindsz is hij mede-verantwoordelijk voor de organisatie van de Drone Cup Finals.

De finale werd gespeeld door teams bestaande uit tweedeklassers van scholen uit het hele land. Daarnaast kregen basisschoolkinderen de kans om voor het eerst met een kleine drone te vliegen. "Het gaat hier niet alleen om het leren besturen van zo'n drone", aldus Jordy. "De kinderen leren op deze manier ook samen te werken en creatief te denken. Ze gaan samen voor de winst, maar er is per team maar één vlieger."

Door hoepels
Sommige deelnemers zijn al heel vroeg begonnen met trainen. "Bij mij begon het al op de basisschool, toen ik voor het eerst een drone kreeg", vertelt Ruben (14) glunderend terwijl hij zijn drone door een hoepel aan het plafond manoeuvreert. "Ik ben er toen mee gaan oefenen en heb alles mezelf aangeleerd."

Toch is hij, ondanks al zijn ervaring, best zenuwachtig. "Ik hoop dat ik ga winnen. Maar trillende handen heb ik gelukkig niet!", lacht hij.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.