'Democratie mag wat kosten', burgemeester Jorritsma verdedigt Pegida-demonstratie

17 mei 2019 om 16:59
nl
De beslissing om zwarte schermen te plaatsen op de parkeerplaats van de Al- Fourqaanmoskee in Eindhoven was niet fout. Dit zegt burgemeester John Jorritsma. Het was één van de maatregelen waarmee hij wilde voorkomen dat een demonstratie van Pegida, op 6 mei, zou ontaarden. Sympathisanten van deze anti-islambeweging voelden zich gekooid en bliezen de betoging af.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Voor de demonstratie die ze op 26 mei willen houden, heeft de gemeente gekozen voor ‘een wat transparantere’ aanpak, aldus Jorritsma.

Barbecue niet toegestaan
Er komen hekken zonder doeken of plastic te staan waar achter de mensen van Pegida mogen betogen, zo liet Jorritsma weten. Eerder deze maand was voor hekken met zwart plastic gekozen op basis van ervaringen van andere gemeenten, aldus de burgemeester. Hij zei verder dat de actievoerders op het terrein van de moskee niet mogen barbecueën en dat niet iedereen zal worden toegelaten.

Jorritsma wordt verweten in deze zaak te koorddansen, te balanceren tussen wat er wel of niet mogelijk of nodig is. De burgemeester kan zich hierin niet vinden: “Ik sta hier stevig in de schoenen. Bovendien: er is een recht op demonstratie ook al gebeurt dit achter hekken. Of de demonstratie goed zal verlopen, weten we pas naderhand. Dat valt van tevoren niet in te schatten.”

'Goede banen geleid'
Jorritsma gaat er vanuit dat de actie met de aangekondigde voorwaarden in goede banen zal worden geleid. Hij zei overigens niet te weten hoeveel euro er met de veiligheidsmaatregelen voor de eerder deze maand aangekondigde actie was gemoeid. Jorritsma: “Democratie mag wat kosten.”

LEES OOK: Pegida mag demonstreren in Eindhoven en dit keer komen er geen zwarte schermen

Pegida wil gaan barbecueën
Eerder deze vrijdag werd bekend dat hij toestemming heeft gegeven voor de demonstratie die Pegida op 26 mei wil houden. In tegenstelling tot de betoging die op 6 mei zou plaatsvinden, worden er dus geen zwarte schermen neergezet. Die hekken en schermen waren een belangrijke reden voor Pegida om die demonstratie op het laatste moment af te blazen. De organisatie is van plan het barbecue-verbod naast zich neer te leggen. Ook wil ze met spandoeken en geluidsapparatuur hun mening gaan verkondigen.

Jorritsma laat weten dat er actief op zal worden toegezien dat de voorwaarden die aan de betoging zijn verbonden, niet worden overtreden. De politie zal aanwezig zijn en verder zal met cameratoezicht en verkeersmaatregelen een vinger aan de pols worden gehouden. Jorritsma doet verder een beroep op de 'buigzaamheid' van omwonenden en moskeebezoekers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.