'Wil Europa gaan veroveren met mijn muziek', Duncan uitzinnig na winst Eurovisie Songfestival

TEL AVIV - Duncan Laurence heeft het geflikt! Hij mag zich de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019 noemen. En zo heeft Nederland na 44 jaar eindelijk weer eens het songfestival gewonnen.

"Dit is voor groots dromen. En dit is voor muziek op de eerste plaats, altijd", zei de kersverse winnaar. “Dit is echt een droom die uitkomt. Het is fantastisch dat zoveel mensen in Europa en daarbuiten ‘Arcade’ in hun hart hebben gesloten. Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen en ik kan niet wachten om Europa muzikaal te gaan veroveren met mijn muziek.”

LEES OOK: Felicitaties voor Duncan stromen binnen: 'Duncan’s song is a winning game!'

Spannende puntentelling
Door de nieuwe puntentelling bleef het tot het einde toe spannend. Eerst werden de punten van de vakjury's bekendgemaakt. Nederland stond met 231 punten op plek drie. Bij het bekendmaken van de thuisstemmen, ging het uiteindelijk tussen Nederland en Zweden. De televoters gaven de oud-student van de Rockacademie in Tilburg 261 punten. Genoeg voor de winst.

Duncan was zaterdagavond in Tel Aviv als twaalfde aan de beurt. Zijn optreden was sterk, iedere noot was raak.

Pittige strijd
Op sociale media waren de meeste mensen lovend, maar er waren ook wat kritische opmerkingen. In de peilingen werd de strijd ietsjes spannender: Nederland zakte wat. Achter Duncan vochten Australië, Zwitserland en Italië een pittige strijd uit. Maar de afstand bleef hoe dan ook groot. Nederland was de duidelijke nummer 1.

LEES OOK: Duncan wint Eurovisie Songfestival 2019, kijk hier terug hoe de avond verliep

Dat vond het publiek ook. Dat stemde massaal op Duncan. Een avond eerder had hij de vakjury ook al overtuigd van zijn kwaliteiten. Ook daar harkte hij de punten binnen. Het was een goede basis voor de overwinning.

Droogte voorbij
De laatste Nederlandse winnende inzending zong 'Is het lang geleden?' Ja, het was heel lang geleden. Tikketak gingen uren, hoelang zou het duren? Tikketikketak en toen bim bam bom.

LEES OOK: 4,4 miljoen kijkers zien Duncan finale songfestival winnen

De tijd was om. Met de winst van Duncan Laurence is er een einde gekomen aan de droogte van 44 jaar. We zijn eindelijk weer nummer 1 in Eurovisieland. Dingedong heeft een opvolger, namelijk 'Arcade'.