Tilburgse daklozen fietsen Franse berg op om uit het dal te komen

TILBURG - Onder luid applaus vertrokken zestien daklozen en hun begeleiders dinsdagmorgen naar de Vogezen in Frankrijk. Zij gaan daar de 1250 meter hoge Ballon d'Alsace beklimmen op een racefiets. Het project moet de deelnemers helpen letterlijk uit het dal te komen. Want om uit het dal te komen, hebben ze bepaalde succes ervaringen nodig.

Of ze geoefende fietsers zijn? "Sommige wel en sommige minder, maar uiteindelijk gaan ze er allemaal komen. Dat weet ik heel zeker", zegt begeleider Wiebe de Jong, die zelf een fanatiek fietser is. Volgens Wiebe kan iedereen in zijn leven de pech hebben en dakloos worden. "Als Omroep Brabant morgen failliet gaat en jij verliest je baan, inkomen en vervolgens alles, dan kan het jou ook overkomen."

Dakloos
Joris is een van de daklozen die mee fietst. Hij kwam op straat te staan, nadat hij niet meer in een vakantiehuis kon blijven wonen. "Onvoorstelbaar, die woningnood in een rijk land als Nederland", zegt hij, "Voor een huurhuisje sta je minimaal zeven jaar op de wachtlijst en particulier huren is onbetaalbaar."

Fietsen is Joris' hobby en hij heeft er enorm veel zin om de berg in de Vogezen te gaan beklimmen. Hij denkt dat het de onderlinge band van de daklozen en hun begeleiders enorm zal versterken. Of het hem gaat lukken de berg te bedwingen? "Nou dat mag ik wel aannemen, het zou mij zwaar tegenvallen als het mij niet zou lukken."

De daklozen hebben al wat getraind in de Zuid-Limburgse heuvels. Woensdag wacht het echte werk. Dan gaan ze de Ballon d'Alsace op. Aan motivatie ontbreekt het niet.

Meer over dit onderwerp:
DAKLOZEN FIETSEN TILBURG VOGEZEN