Video

De Altena naar Altena-sloep ‘de Willem van Oranje’ klaar voor de tewaterlating

21 mei 2019 om 19:58
nl
In een schuur ergens in het Land van Heusden en Altena krijgt de boot, waarmee leerlingen van het Willem van Oranje College uit Aalburg van Altena in Duitsland naar het Brabantse Altena gaan roeien, nog een laatste likje verf. De tewaterlating van de boot is donderdag in Woudrichem. Op de Skiff wordt dan de vlag geplant van de gemeente Altena. De doop van het zelfgebouwde vaartuig vindt echter een week later plaats in het Duitse Dillenburg, de boot wordt daar Willem van Oranje gedoopt.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Ruim een half jaar lang hebben leerlingen, docenten en meesterbouwer Aart van Beem aan de boot van het type Skiff gebouwd en nu is de Willem van Oranje klaar. Klaar voor de roeitocht van het Duitse Altena naar het Brabantse Altena, om te vieren dat we in Brabant sinds 1 januari van dit jaar ook een gemeente Altena hebben. De roeitocht van Duitsland naar Nederland begint op Hemelvaartsdag.

Aan boord een sluitsteen van Fort Altena
De roeiploeg die onder meer bestaat uit Boaz, Tim, Ivo en Niek heeft de afgelopen maanden hard getraind voor de driehonderd kilometer lange ‘peddeltocht’. Aan boord van de Skiff zijn ook stenen van Fort Altena. “Dat zijn 140 jaar oude stenen met de namen erop van de voormalige gemeenten in Altena. Bij terugkomst vormen ze in een soort driehoek een sluitsteen, die uiteindelijk een plekje zal krijgen op het nieuwe gemeentehuis”, vertelt docent Henk van Noorloos.

 

Op de boeg staat een ... stier
Als burgemeester Marcel Fränzel donderdag zijn gemeentevlag op de boot zal plaatsen, zal hij ook zien dat op de boeg van de Skiff een stier staat. Een stier in Duitse en Nederlandse kleuren. Na de Spartaanse roeitocht blijft ‘Het Willem’ in Aalburg de boot gebruiken voor sportlessen.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.