RKC staat in finale play-offs en houdt eredivisiedroom levend

22 mei 2019 om 18:10
RKC heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de play-offs om promotie naar de eredivisie. De Waalwijkse ploeg speelde in Rotterdam de tweede wedstrijd van de halve finale met 1-1 gelijk tegen Excelsior. Dat was na de 2-1 thuiszege van afgelopen zondag genoeg om door te gaan.
Profielfoto van Ronald Strater
Ronald Strater

De RKC-spelers en -supporters waren uitzinnig van vreugde na het laatste fluitsignaal. De Excelsior-fans waren een stuk minder blij, want hun club degradeert naar de Keuken Kampioen Divisie. RKC speelt in de finale van de play-offs tegen Go Ahead Eagles, dat FC Den Bosch versloeg.

Zo verliep de wedstrijd
In Rotterdam kreeg RKC al vroeg in de wedstrijd een waarschuwing van Excelsior. In de 2e minuut kopte Thomas Oude Kotte namelijk namens de thuisploeg een geslepen vrije trap over. Maar het bleek een losse flodder, want de Rotterdammers bakten er verder weinig van. Excelsior drong wel wat aan in de beginfase, maar RKC bleef eenvoudig overeind op sportpark Woudestein.

0-1!
De ploeg kwam zelfs op een 0-1 voorsprong, bij de eerste de beste kans voor de Waalwijkers was het bingo. In de 37e minuut kopte Stijn Spierings raak uit een voorzet van Emil Hansson, die net daarvoor nog geel had gekregen.

Lees verder onder de foto.

Op slag van rust kreeg Excelsior nog een uitstekende mogelijkheid op een goal. Een schot van Luigi Bruins werd van richting veranderd, maar RKC-keeper Etienne Vaessen bracht redding.

Goal Excelsior
Met de 0-1 voorsprong in het achterhoofd dachten de RKC'ers misschien dat ze op rozen zaten. Maar Excelsior bracht de ploeg van coach Fred Grim snel weer met beide beentjes op de grond. Spits Elias Mar Omarsson maakte er in de 49e minuut 1-1 van, hij kon ongehinderd uithalen.

Rood voor Spierings
Na de Rotterdamse goal rook de thuisploeg bloed, Excelsior kreeg kans op kans. Die viel niet, maar RKC kreeg wel een andere domper te verwerken, doelpuntenmaker Stijn Spierings kreeg in de 70e minuut zijn tweede gele kaart wegens hands en kon vertrekken.

Eredivisie blijft lonken!
Om degradatie te voorkomen moest Excelsior natuurlijk alles op alles zetten om te scoren en opnieuw waren de Rotterdammers een paar keer dicht bij een doelpunt. Met soms wat kunst- en vliegwerk bleef RKC overeind. De meegereisde fans uit Waalwijk zongen tien minuten voor tijd al uit volle borst, zij hadden het vertrouwen. Aan RKC de zegekar, de eredivisie lonkt nog altijd want de ploeg staat in de finale van de play-offs.