Paul Spapens is van 'onbesproken vaderlands gedrag' en krijgt onderscheiding van prinses Beatrix

28 mei 2019 om 07:33
nl
Hij noemt zichzelf cultuuractivist. Hij schreef meer dan honderd boeken, over uiteenlopende onderwerpen: van Sinterklaas en trappistenbier tot bijvoorbeeld de kermis. En met zijn lange grijze haren en hangsnor is hij een type dat je niet vergeet als je 'm hebt ontmoet. Paul Spapens (69) uit Moergestel. Dinsdagochtend krijgt hij uit handen van prinses Beatrix een Zilveren Anjer.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

De Zilveren Anjer is een onderscheiding die ieder jaar wordt uitgereikt aan 'personen van onbesproken vaderlands gedrag'. Drie Nederlanders krijgen hem dit jaar, onder wie dus Paul Spapens. De prijs bestaat uit een oorkonde en een medaille.

Spapens krijgt de onderscheiding voor alle culturele initiatieven in onze provincie. Hij organiseerde een religieuze processie, vertaalde liedjes van The Beatles in het dialect. En gaf cursussen in het maken van rommelpotten.

Paul Spapens is drijvende kracht achter het Reuzenfestival in Oisterwijk. En hij was initiatiefnemer van het Peerke Donders Museum. Van beroep is hij schrijvend journalist. Hij werkte onder meer voor het Brabants Dagblad.

Vanuit Spapens' woonplaats Moergestel vertrok dinsdagochtend een bus met familie en vrienden. Ook het gemeentebestuur van Oisterwijk en Commissaris van de Koning Wim van de Donk zijn van de partij.

Zijn broer Karel en Spapens zit ook in de bus op weg naar het Paleis om bij de uitreiking te zijn ”Het is echt z’n passie Brabantse cultuur, Mariaverering, Peerke Donders. Ik ben maar 1 meter 67 groot maar zou wel 2 meter groot kunnen worden van trotsheid".

Zijn schoonzus Coby Rombouts verbaast zich dat Paul het geaccepteerd heeft. “Hij doet dat gewoon en zegt het hoeft allemaal niet in de belangstelling”. Maar de bus zit toch helemaal vol vandaag richting de uitreiking., die plaatsvindt om 10.30 uur in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.