Buizen voor gevaarlijke stoffen van de baan? Ook de Tweede Kamer is tegen

28 mei 2019 om 15:47
nl
Een ondergronds buizentracé voor gevaarlijke stoffen in Zuidoost-Brabant lijkt definitief van de baan. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een streep halen door het plan en steunde het voorstel van drie Brabantse Kamerleden. Nu is het de vraag of minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken gehoor geeft aan de wens van de Kamer.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Via de buizen zouden gevaarlijke stoffen moeten worden vervoerd tussen de Rotterdamse haven en het Zuid-Limburgse industriegebied. Het geplande tracé leidt al jaren tot beroering in de gemeenten Helmond en Laarbeek. Paul Smeulders van GroenLinks, een van de indieners van de motie, vroeg Ollongren vóór 1 juli te laten weten of ze de motie gaat uitvoeren.

'Te veel onzekerheid'
Concrete plannen voor het betreffende tracé werden al eens geschrapt na protesten van omwonenden en verschillende gemeenten in de regio. Toch bleef het als mogelijkheid in stukken van het ministerie van Binnenlandse Zaken staan. Het ministerie wilde deze mogelijkheid openhouden om onder meer CO2 en methanol te vervoeren.

Volgens Smeulders en zijn collega-Kamerleden Erik Ronnes (CDA) en Jessica van Eijs (D66) leidt dit tot te veel onzekerheid bij bewoners en bedrijven in de buurt. Vorige week vrijdag kregen ze al steun van provinciebestuurder Erik van Merrienboer.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.