Video

Fort Henricus wordt de nieuwe parel van de Zuidelijke Waterlinie

3 juni 2019 om 21:33
nl
Strienetoren, dino of giraffe? Ze kwamen allemaal voorbij als mogelijk nieuwe naam voor de uitkijktoren van Fort Henricus in Steenbergen. Maar één ding kunnen we vast verklappen: Geen van de drie heeft het gehaald. Zaterdag tijdens de officiële opening van het gerestaureerde fort wordt bekend onder welke naam de toren voortaan wel door het leven gaat.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Fort Henricus tussen De Heen en Steenbergen maakt deel uit van de West-Brabantse waterlinie. Het werd in 1626 gebouwd voor de bescherming van Steenbergen en was tot begin negentiende eeuw in gebruik. De laatste decennia lag het er bij als een vormloze grondbult.

Echte vesting
Sinds 2000 is het gebied eigendom van Natuurmonumenten. Met behulp van subsidie van de provincie is het vestingwerk in ere hersteld: "Met een drone kun je de stervorm goed zien, maar ook op de wallen kun je de contouren goed bekijken. Zeker als je de steilheid van de taluds ziet, kun je je echt voorstellen dat het een verdedigingswerk is geweest waar ook kanonnen op hebben gestaan”, zegt Gert de Groot van Natuurmonumenten.

De nieuwe uitkijktoren is ontworpen door architectenbureau RO& AD uit Bergen op Zoom. Het architectenduo ontwierp onder meer ook uitkijktoren Pompejus op Fort de Roovere in Halsteren. “Het is echt een rode draad in ons gebied. Het heeft internationale allure. Subtiel, maar heel herkenbaar”, aldus wethouder Esther Prent van Steenbergen.

Uitstel
Fort Henricus zou eigenlijk al in oktober vorig jaar worden geopend. De opening moest worden uitgesteld omdat delen van de aarden wal waren ingezakt. Gert de Groot: “Dat is helemaal goedgekomen en de toren is ongelofelijk veilig. Maar ik zou er niet met tien man op gaan staan, want dan wordt wel wat krap."

En de naam? Een tipje van de sluier misschien? “Nee”, klinkt het resoluut uit de mond van de wethouder. “Daarvoor moeten de mensen toch echt nog even geduld hebben tot zaterdag.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.