Video

'Iedereen is in rouw', bijzondere en unieke bevrijdingsboom in Eindhoven bezwijkt onder storm

5 juni 2019 om 10:57
nl
De enige nog levende bevrijdingsboom in Eindhoven is dinsdagavond geveld door de storm. De boom in de Lodewijk Houbenstraat werd in 1945 geplant, een jaar na de bevrijding, en was erg belangrijk voor de buurt. "Iedereen is hier in rouw."
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

"Wij stonden voor het raam naar het onweer te kijken en we zagen de boom heen en weer gaan", vertelt buurvrouw Esther Vereijken samen met haar dochter Nora. Ineens kwam de boom hun kant op. "Het leek wel slow motion. We zijn snel naar de achterkant van het huis gelopen, want je weet niet hoe ver hij komt als hij op het huis valt. Het was heel heftig, ik zie het nog voor me", vertelt ze zichtbaar aangeslagen.

Gelukkig is er aan hun huis alleen kleine schade aan het glas. Niemand raakte gewond doordat de boom omviel. Wel heerst er een verdrietige stemming in de buurt. "Ons uitzicht is nu heel anders en dat is niet fijn", vertelt Esther. "Nee, helemaal niet fijn", valt dochter Nora bij.

'Heel erg zonde'
Zij zijn niet de enigen die zo gek waren op de boom. In de appgroep van de buurt stromen de reacties binnen als de oude lindeboom dinsdagavond om gaat. "Oh, wat een verlies voor onze mooie buurt. Het is zo'n mooie boom. Heel erg zonde!" Mensen vinden het 'heftig' en 'verschrikkelijk' dat hun boom omgewaaid is. Veel mensen komen kijken en helpen bij het afvoeren van de takken.

Wachten op privacy instellingen...

De boom was een aantal jaar geleden op sterven na dood. De buurt kwam in actie om de boom te redden. In 2016 werd een houten vlonder rond de boom gelegd en werd er voeding in de bodem gespoten, zodat hij betere kansen op overleven had. Helaas bleek dinsdagavond dat dat niet voldoende was.

Rotte wortels
"Als je naar de boom boven de grond keek was hij ogenschijnlijk supergezond", vertelt boomspecialist Danny Alards, hij was betrokken bij de 'reddingsactie' van de boom een aantal jaren terug. "Dit is heel verdrietig. Blijkbaar was hij toch vrij rot bij z'n wortels."

Eigenlijk zou 18 september bij de boom worden gevierd dat Eindhoven 75 jaar geleden werd bevrijd. Maar juist in de dagen voor D-Day bleek dat boom, ondanks alle liefde en aandacht uit de buurt niet bestand was deze tegen lentestorm. "We hebben het idee om de boom hier te houden. We versnipperen de takken en gooien dat in het plantsoen en dan planten we op 18 september gewoon een nieuwe boom", aldus Alards.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.