Rellen rondom raadsvergadering over asielzoekerscentrum in Heesch: taakstraffen en één dag celstraf

5 juni 2019 om 15:43
Duizend mensen demonstreerden tegen de komst van het azc. (Foto: Marrie Meeuwsen)
Duizend mensen demonstreerden tegen de komst van het azc. (Foto: Marrie Meeuwsen)
Vier mannen moeten taakstraffen uitvoeren voor hun rol bij de gewelddadige demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Heesch. De taakstraffen variëren van 40 tot 180 uur, zo bepaalde de rechtbank in Den Bosch woensdag.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

De rechter legde de volgende straffen op:

  • Een 32-jarige man uit Oss krijgt 180 uur taakstraf en één dag cel.
  • Een 22-jarige plaatsgenoot is veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf. Hij hoeft dus niet naar de gevangenis, tenzij hij in zijn proeftijd van een jaar opnieuw in de fout gaat. Wel wacht hem een taakstraf van 180 uur.
  • Een 32-jarige man uit Heesch is veroordeeld tot 120 uur taakstraf.
  • Een 47-jarige plaatsgenoot is vrijgesproken voor deelname aan de rellen. Wel is hij veroordeeld voor de diefstal van een zaklamp van de politie. Hij krijgt hiervoor een taakstraf van 40 uur. Ook moet hij 143 euro schadevergoeding betalen aan de politie.

Vuurwerk
Het protest liep in januari 2016 volledig uit de hand. ME'ers werden bekogeld met vuurwerk, eieren en houtblokken. Een ruit van het gemeentehuis werd ingegooid en demonstranten probeerden binnen te dringen. Op dat moment was een raadsvergadering aan de gang.

De politie kwam de relschoppers op het spoor op basis van camerabeelden. Twee weken geleden ontkenden de vier dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan relschoppen en geweld. Drie van hen beweerden niet eens bij het protest aanwezig te zijn geweest. Tegen de mannen waren taakstraffen van 160 uur en schadevergoedingen van honderden euro's geëist.

Wachten op privacy instellingen...