Luchtmacht houdt Apaches aan de grond, probleem met staartrotor

5 juni 2019 om 21:55
nl
Alle Apache-gevechtshelikopers van de Koninklijke Luchtmacht staan voorlopig aan de grond. Er is een probleem met de staartrotor. Het is een voorzorgsmaatregel. Wat er precies kapot is, heeft Defensie woensdagavond niet bekendgemaakt. Hoe lang het gaat duren is ook onbekend.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het probleem is ontdekt tijdens onderhoudswerkzaamheden. Uitgezocht wordt wat er precies mis is. Het Defensie Helikopter Commando (DHC) op vliegbasis Gilze-Rijen heeft daarom besloten alle vliegprogramma's stil te leggen.

De maatregel heeft misschien ook gevolgen voor de Luchtmachtdagen in Volkel op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni. Op het programma van vrijdag komt de heli niet voor. Het programma van zaterdag is nog niet bekend.

Verongelukt
Defensie heeft de heli's sinds 1998. Er waren oorspronkelijk 30 Apache's. Twee daarvan zijn neergestort: eentje in 2004 in Afghanistan en eentje in 2015 in Mali. Van beide ongelukken is de oorzaak nooit bekendgemaakt, maar niets wijst erop dat die incidenten iets met het pas ontdekte probleem te maken hebben.

20 Apache's hebben Gilze-Rijen als thuisbasis, in de Verenigde Staten staan er permanent acht voor trainingsdoeleinden.

De heli is een bekend fenomeen in het Brabantse luchtruim. Er wordt veel mee geoefend door bijvoorbeeld het Korps Commandotroepen in Roosendaal en landmachteenheden in Oirschot.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.