Vader van SP'er Murat Memis die vastzit in Turkije: 'Mijn zoon is geen terrorist'

12 juni 2019 om 11:02
nl
De vader van de Eindhovense SP-fractievoorzitter Murat Memis zegt dat zijn zoon geen terrorist is. Memis zit in Turkije vast op verdenking van lidmaatschap van de Koerdische organisatie PKK. De vader heeft nog geen contact gehad met zijn zoon. Hij denkt dat zijn telefoon in beslag is genomen door de politie.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Memis was met zijn gezin op vakantie in Turkije. Op 30 april is hij aangehouden in Antalya. "Hij wordt verdacht van het lid zijn en het propaganda voeren voor de PKK", zegt de Eindhovense burgemeester John Jorritsma. De PKK strijdt voor meer Koerdisch zelfbestuur. De organisatie wordt door Turkije, de Europese Unie en de VS als terroristisch beschouwd.


Paspoort afgepakt
Volgens de vader van Murat worden Koerden nogal snel geassocieerd met de PKK. Hij durft niet te voorspellen of zijn zoon snel terug kan keren naar Nederland. Vader Memis hoopt dat politieke druk op Turkije vanuit Nederland zal helpen. De Eindhovenaar heeft vier dagen in een politiecel gezeten. Daarna mocht hij gaan, maar is zijn paspoort is afgepakt. Binnenkort moet hij voor de rechter verschijnen. Hij moet dat proces afwachten in Turkije. Zijn familie is inmiddels weer thuis, zo meldt de gemeente.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.