'Proces tegen Murat Memis in Turkije kan maanden, zo niet jaren duren'

12 juni 2019 om 18:55 • Aangepast 15 juli 2022 om 00:07
nl
Het proces tegen Eindhovenaar Murat Memis in Turkije gaat maanden, zo niet jaren duren. Dat verwacht Lucas Waagmeester, NOS-correspondent in Turkije. De voorzitter van de Eindhovense SP-fractie mag het land niet verlaten omdat hij wordt verdacht van lidmaatschap van de PKK. Zijn paspoort is afgepakt.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Memis werd op 30 april opgepakt in Antalya. Na vier dagen kwam hij op vrije voeten, maar hij heeft een uitreisverbod. Dat betekent dat hij het land niet mag verlaten.

De Eindhovense fractievoorzitter verblijft momenteel in het zuidoosten van Turkije, in de stad Diyarbakir. In het bijzijn van vrienden of familie wacht hij zijn proces af. Op 2 juli moet Memis voor de rechtbank in Antalya voorkomen, meldt het Eindhovens Dagblad woensdagavond.

'Een nachtmerrie'
In een telefonisch interview met het ED vertelt Memis dat ze volgens hem geen bewijs in handen hebben. "Ze hebben volgens mij weliswaar geen bewijs in handen. Maar dat wil niet zeggen dat ik vrijgesproken word, ben ik bang." Hij noemt zijn arrestatie in een restaurant in Antalya 'een nachtmerrie'. De Eindhovenaar werd vervolgens op het politiebureau in een cel gegooid.

Tienduizenden zaken
Het proces tegen Memis kan volgens Waagmeester lang gaan duren. “Het Turkse rechtssysteem is vastgelopen”, vertelt de journalist. “Het aantal zaken is enorm hoog. Dan praten we over tienduizenden zaken.” Volgens Waagmeester speelt de mislukte staatsgreep in 2016 daar een grote rol in. Veel mensen zijn toen gearresteerd en daarnaast zijn rechters en aanklagers ontslagen, waardoor justitie kampt met een groot tekort aan personeel. Anderzijds is Turkije intensief bezig om in te grijpen in de Koerdische beweging, met veel rechtszaken tot gevolg.

De NOS-correspondent verwacht daarom dat Memis lang op zijn proces moet wachten. “Zo’n proces bestaat uit meerdere zittingen en die zittingsdagen liggen weken, soms wel maanden uit elkaar. Dus deze zaak kan maanden, zo niet jaren duren.”

Aanklacht
Memis wordt verdacht van het lid zijn en het propaganda voeren voor de PKK, een organisatie die strijdt voor Koerdisch zelfbestuur. De aanklacht tegen Memis bestaat enkel uit tweets en retweets waarin hij onder meer zijn steun uitsprak voor Koerdische activisten die meer rechten eisen voor PKK-leider Abdullah Öcalan, die in de gevangenis lange tijd geen bezoek of advocaat mocht ontvangen. Öcalan zit een levenslange gevangenisstraf uit voor terrorisme.

“In Nederland wordt zo’n tweet of retweet gezien als het uiten van je mening, maar in Turkije is het strafbaar”, legt Waagmeester uit. “Als je dit soort tweets stuurt met kritiek op het Turks beleid, kun je in de problemen komen. De arrestatie van Memis toont aan dat dit de harde realiteit is.”

Reisadvies
Na de arrestatie van Memis paste het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Turkije aan. In dat advies staat onder meer dat je in Turkije kan worden vervolgd voor uitingen die buiten het land zijn gedaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!