Video

Protest en actie tegen verlengde gaswinning uit gasveld Sprang in Waalwijk

14 juni 2019 om 07:20
nl
Het actiecomité ‘Niet Fracken in Waalwijk’ komt in actie tegen het besluit van Minister Wiebes, om gaswinning uit het gasveld Sprang tot 2022 te verlengen. Geografisch ligt het gasveld Sprang in de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk. De minister maakte vorige week in de Staatscourant bekend dat hij het Canadese bedrijf Vermilion Energy toestemming verleent voor verlengde gaswinning tot en met 2022, ondanks een negatief advies van de gemeente Waalwijk.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Natuurlijk gaan we weer bezwaar aantekenen tegen dit nieuwste besluit van de minister”, zegt Frank den Braven van het actiecomité ‘Niet Fracken in Waalwijk’. Wethouder Adabasi van de gemeente Waalwijk is terughoudender met een reactie. “Momenteel wordt de uitspraak bestudeerd en wordt eerst intern besproken hoe we hiermee om willen gaan”, laat ze via een woordvoerder weten.

Heftig verzet was er wel in november 2018
Vorig jaar november liepen in Waalwijk de gemoederen en protesten wel hoog op toen de minister instemde om extra gas te winnen uit de velden Waalwijk Noord. De minister nam toen een positief besluit ondanks protesten vanuit de provincie en zeer felle protesten en bezwaren uit Waalwijk. Protesten die nu volledig afwezig lijken te zijn.

“Wat ze doen; ze hebben het gasveld opgesplitst in drie stukken”, vertelt Frank den Braven bij het toegangshek van gasveld Sprang. “Voor de eerste twee in Waalwijk-Noord heeft hij vorig jaar toestemming verleend en het derde en laatste stukje gasveld Sprang is nu aan de beurt. Ik denk dat ze dat zeer bewust doen, zodat de weerstand wat lokaler en minder grootschalig is.”

"De hele riedel gaat weer lopen"
Naast een bezwaarschrift van het actiecomité ‘Niet Fracken in Waalwijk’ kunnen ze in Den Haag waarschijnlijk rekenen op een lading nieuwe bezwaarschriften uit het Brabantse. "Ik denk dat de hele riedel weer gaat lopen. Alle lagere overheden tekenen hier weer bezwaar tegen aan”, aldus Frank den Braven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.