Kiki Bertens verspeelt vijf matchpoints en verliest finale van Libéma Open

ROSMALEN - Kiki Bertens heeft zondagmiddag verzuimd het grastoernooi Libéma Open in Rosmalen op haar naam te schrijven. De nummer vier van de wereld verloor verrassend in drie sets van de Amerikaanse Alison Riske. Bertens verspeelde vijf wedstrijdpunten.

De tennisster uit Breda verloor met 0-6, 7-6 (3), 7-5. Ze gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen. Voor de 28-jarige Riske is het de tweede titel uit haar loopbaan. In 2012 was ze de sterkste op het WTA-toernooi in het Chinese Tianjin.

'Helaas geen geluk'
"Ik was er dichtbij," zei tennisster Kiki Bertens op het centre court van Rosmalen, kort nadat ze de finale had verloren. "Helaas had ik geen geluk vandaag. Het is jammer, maar het was fijn om hier te spelen. We blijven hard werken en hopen op meer succes."Ze prees haar tegenstandster. "Alison heeft heel goed gespeeld. Ze verdiende het." Bertens repte niet over haar blessure waar ze aan werd behandeld in een fase dat ze een riante voorsprong had.

Eerste keer finale
Bertens stond voor de eerste keer in de finale van het toernooi van Rosmalen. In de halve eindstrijd versloeg ze de Kazachse qualifier Jelena Rybakina.

Riske versloeg in de halve eindstrijd Veronika Koedermetova uit Rusland. Bertens speelde al drie keer eerder tegen Riske en won toen steeds.

Finale onderbroken in derde set
Halverwege de derde set werd de finale onderbroken vanwege regen. De stand was toen 3-3 in de derde set. De als eerste geplaatste Bertens had toen al vijf wedstrijdpunten onbenut gelaten.


Het toernooi van Rosmalen wordt al de hele week geteisterd door de regen. Daardoor moesten bijvoorbeeld de halve finales van het mannentoernooi zondagochtend afgemaakt worden.

LEES OOK: Libéma Open 'toernooi om leuke dag te hebben', met Kiki Bertens als blikvanger

Eerst grastitel in handbereik
Kiki Bertens had in Rosmalen haar eerste titel op gras kunnen veroveren. De negenvoudig winnares van een WTA-toernooi zou met winst van de finale op alle ondergronden een titel in haar bezit hebben: gravel, hardcourt, indoor hardcourt en gras.

In 2012 won Bertens voor het eerst een WTA-toernooi, op het gravel in het Marokkaanse Fez. Ook haar tweede tot en met vijfde titel (twee keer Neurenberg, Gstaad en Charleston) veroverde Bertens op gravel.


Hardcourt
Vorig jaar, in augustus, schreef Bertens voor het eerst een toernooi op hardcourt op haar naam. In Cincinnati versloeg ze in de finale Simona Halep. Later dat jaar won ze op hardcourt ook het toernooi van Seoul.

Begin dit seizoen pakte Bertens voor het eerst een indoortitel, in Sint-Petersburg. In mei voegde ze daar de titel in Madrid aan toe. De tiende titel bleef uit na het verlies van de finale in Rosmalen, waar ze in drie sets verloor van de Amerikaanse Alison Riske: 0-6 7-6 (3) 7-5.

Meer over dit onderwerp:
KIKI BERTENS ROSMALEN TENNIS LIBÉMA OPEN