2.5 miljoen euro boete na explosie bij Shell Moerdijk: 'Alleen door geluk aan ramp ontsnapt'

17 juni 2019 om 13:59
nl
Vanwege een explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014 moet Shell een boete betalen van 2,5 miljoen. Het bedrijf heeft niet alles gedaan om zware ongevallen te voorkomen, zo concludeert de rechtbank.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Volgens de rechtbank heeft Shell de gevaren bij de voorbereidingen en het opwarmen van de ontplofte reactor in 2014 niet goed genoeg beoordeeld. “Zo werd in de reactoren een andere katalysator gebruikt dan voorheen en is dat gedaan zonder de risico’s vooraf grondig in kaart te brengen en te testen”, concludeert de rechtbank.

Wachten op privacy instellingen...

Ook verwijt ze Shell dat anderhalf jaar later een gevaarlijke stof in de buitenlucht terechtkwam. Dat leverde gevaar op voor de gezondheid en het milieu. Shell overtrad daarmee zowel de arbeidsomstandighedenwet als de milieubeheerwet. Toch kan de rechter geen bewijzen vinden om opzet aan te tonen. Op alle andere feiten die door het Openbaar Ministerie (OM) ten laste zijn gelegd wordt Shell wél veroordeeld.

'Door het oog van de naald gekropen'
Werknemers en de omgeving van de fabriek in Moerdijk zijn volgens het OM bij de explosie door het oog van de naald gekropen.

De explosie ontstond in een reactor van de chemische fabriek door een onverwachte reactie tussen stoffen. De trilling was tot in Utrecht te voelen. "Dat het niet is uitgelopen op een ramp is niet de verdienste van Shell, maar simpelweg geluk", zei de officier van justitie eerder.

Volgens het OM had het heel anders kunnen aflopen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder al dat Shell te weinig oog had voor de risico's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.