Loods bij Hazeldonk had niet een jaar gesloten mogen worden na recordvangst cocaïne

19 juni 2019 om 10:57
nl
"Verrast en heel erg blij." Zo was de reactie van de eigenaresse van een loods bij grensovergang Hazeldonk die ten onrechte voor een jaar op slot is gegaan. Dat laat haar advocate, mr Ilonka Kamans, weten. Het pand moest dicht, nadat er in januari 2017 een recordvangst aan cocaïne was gedaan. De Raad van State maakte woensdag bekend dat die maatregel niet op zijn plaats was.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

In het pand werd tussen een lading bananen bijna vierduizend kilo coke gevonden. Dat was toen de grootste vangst van deze drugs ooit in Brabant. Nadat het opnieuw was gewogen (zonder verpakkingsmaterialen) werd duidelijk dat het om 3300 kilo coke ging.

Depla weerlegde kritiek
Volgens de Raad van State is de loods niet gebruikt als plek om verdovende middelen op te slaan of te verhandelen. Dit was ook bekend bij burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda, waar Hazeldonk onder valt. Toch besloot hij de loods te sluiten om te voorkomen dat er zich weer drugspraktijken zouden voordoen.

De Nederlandse douane werd in januari 2017 door haar Belgische collega’s getipt over een mogelijk drugstransport. Het spul was verstopt tussen een lading bananen en was via de haven van Antwerpen naar Nederland gebracht. Bij grensovergang Hazeldonk werden drie mannen aangehouden toen ze in de loods bezig waren de vrachtwagen te lossen.

Rechtbank op één lijn met Depla
Enkele maanden later besloot Depla het pand voor een jaar te sluiten. De eigenaresse hiervan pikte deze maatregel niet en spande een zaak aan bij de rechtbank in Breda. De vrouw zegt dat zij niets van doen heeft met de drugs. Ook kon zij niet weten dat er coke zat in de containers met bananen die op zijn grond waren gezet. Er is volgens haar ook nooit sprake geweest van drugshandel of overlast vanuit het bedrijfspand. Kortom: de sluiting was onterecht en veel te zwaar. De lading heeft een uur in de loods gestaan om overgeladen te worden.

De rechter was het eens met Depla, die zich beriep op de Opiumwet. Vervolgens ging de eigenaresse van de loods naar de Raad van State en die gaf haar wel gelijk. Nu het besluit is teruggedraaid, moet de gemeente de proceskosten betalen. Advocate Kamans vindt het jammer dat het allemaal zo lang heeft geduurd. Ze vindt het nog te vroeg om een schadevergoeding te eisen: "We gaan eerst feest vieren." De gemeente Breda kon nog niet reageren.

Recherche
Het drugstransport ligt nog steeds bij de politie. Het onderzoek richt zich al een tijdje op het vermoedelijke netwerk dat er achter zat: een Limburgse vader en zijn twee zoons zijn de hoofdverdachten.

Ze verschenen dinsdag voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank in Zwolle en die besliste dat ze langer in voorarrest in de cel blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.