Video

Dag van lange mensen: leraar Willem is 2.03 meter en kijkt soms letterlijk over leerlingen heen

21 juni 2019 om 20:55
nl
Willem en Hans zijn beiden ruim twee meter lang. En die lengte geeft hen vooral veel plezier, vertellen ze op de nationale dag van lange mensen. Al betalen ze wel vaak de hoofdprijs voor hun kleding.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Vanwege de nationale dag van lange mensen deed Omroep Brabant een oproep aan lange Brabanders om zich te melden. Dit gebeurde massaal. Er stroomden in minder dan een dag bijna 1.500 reacties binnen van Brabanders die langer zijn dan twee meter.

Willem Kiggen - 2,03 meter
De 32-jarige geschiedenisdocent Willem Kiggen komt uit Maarheeze en geeft les bij het Nuenens College. "Of ik basketbal speel? Is het koud daarboven? Of mijn ouders ook lang zijn? Ja, alle cliché-vragen ben ik wel gewend", zegt Kiggen. Ook nastaren komt regelmatig voor, maar echt last van zijn lengte heeft hij nooit gehad.

"Het vinden van passende kleding is wel moeilijk. Zeker tijdens de uitverkoop kun je het eigenlijk wel vergeten." Wat hij ook jammer vindt, is dat als hij goede kleding gevonden heeft, het vaak een stuk duurder is. Ook voor matrassen en beddengoed betaalt hij extra.

Wachten op privacy instellingen...

Bezienswaardigheid
Dat Kiggen altijd het overzicht heeft met zijn ruim twee meter, vindt hij wel erg handig. "Ik ben docent, dus ik mis weinig. Mijn lengte maakt soms ook wel een beetje indruk in het begin. Al kijk ik soms letterlijk over een leerling heen."

De lengte van de docent leidde al tot grappige situaties. "Op vakantie in Italië was er een groep Japanse toeristen. Die moesten per se met mij op de foto. Alleen moest degene die de foto maakte meters achteruit om mij en die groep erop te krijgen."

Ouder
Al op jonge leeftijd werd duidelijk dat Kiggen erg lang zou worden. "Ik merkte wel dat niemand ruzie met mij zocht en ik vaak ouder geschat werd. Dat zorgde er voor dat ik ook sneller verantwoordelijkheden kreeg."

Daar hoeft zijn dochtertje van anderhalf nog niet bang voor te zijn: "Al is die is toch ook wat groter dan normaal volgens mij." Toch kijkt de geschiedenisdocent nuchter naar het leven op twee meter: "Mijn lengte definieert niet wie ik ben. Het is soms lastig, maar er zijn mensen die het lastiger hebben dan ik."

Nagestaard
Ook de 34-jarige Hans Baijens uit Tilburg herkent de grappen en opmerkingen waar Kiggen het over heeft. "Zeker omdat mijn vriendin niet zo groot is, worden we weleens nagestaard, maar dat ervaar ik niet echt als vervelend."

De Tilburger werkt in Oosterhout als filiaalmanager bij een professionele verfhandel. "Dat is best handig. Bij de mengmachine is een opstapje gemaakt om hem te kunnen bijvullen, maar die heb ik niet nodig." Ook het pakken van verf van de hoogste planken van de stellingen is voor Baijens een koud kunstje.

Wachten op privacy instellingen...

Hoofd stoten
Opvallend genoeg woont Baijens in Tilburg in een huis uit de jaren dertig. "Dat betekent dus dat alle deurposten maar twee meter hoog zijn. Daar wen je aan, maar soms stoot ik nog weleens mijn hoofd." In nieuwere huizen is het normaal dat deuropeningen 2,20 meter hoog zijn, maar Baijens vindt de sfeer in zijn huis veel belangrijker dat het kleine ongemak.

"Vliegen is ook wel een ding als je zo lang bent. We gingen laatst op vakantie en toen heb ik me in een paar normale stoelen gewurmd. Maar uiteindelijk mocht ik toch voorin komen zitten", zegt de Tilburger lachend. Kleding kopen vindt hij niet meer zo lastig. "Op een gegeven moment weet je wel wat de goede merken en winkels zijn."

Juiste houding
In de winkel waar Baijens werkt, hebben de werkbanken en tafels een 'normale' hoogte, maar daar heeft hij geen last van. "Soms is het met de lagere tafels wat onhandig, maar de balie is prima." Wel is hem geleerd om extra op te passen met het tillen van zware dingen en daarbij de juiste houding aan te nemen.

"Dat moet iedereen doen, maar in de praktijk komt het er niet altijd van." Hij maakt zich er niet druk om. "Ik ben lang, dat is een kenmerk van me en een handige vaak. Op feestjes of festivals ben ik bijvoorbeeld gemakkelijk te vinden. Maar het is niet zo dat dit mij heel anders maakt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.