Burgemeester na vliegtuigcrash: 'Omwonenden vliegveld voelen zich onveilig'

21 juni 2019 om 18:01
nl
Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk krijgt regelmatig klachten over piloten die oefeningen doen boven het buitengebied van Oudemolen. Omwonenden voelen zich onveilig en klagen over geluidsoverlast. Dat zegt hij vrijdagmiddag in reactie op het ongeluk met twee oud-militaire vliegtuigjes in het buitengebied van Oudemolen.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Bij het ongeluk met de twee vliegtuigjes kwamen twee mannen uit één vliegtuig om het leven. De twee komen uit Steenbergen en Delft. Het andere vliegtuigje kon een noodlanding maken, de piloot daarvan raakte gewond.

De vier inzittenden van de twee vliegtuigjes waren allemaal ervaren vliegers die aan formatievliegen deden. Dat is het vliegen in een bepaald patroon, zoals je vaak ziet tijdens luchtshows en militaire parades. Dat wordt meestal met militaire vliegtuigen gedaan.

Niet van gediend
"We hebben eerder al gemeld bij de instanties zoals de luchthavenleiding dat we daar minder van gediend zijn", vertelt Klijs in radioprogramma Afslag Zuid van Omroep Brabant.

"Er wordt daar relatief veel gevlogen", zegt Klijs. "Dat is op zich niet vreemd als je je zo dicht bij een luchthaven bevindt in een groot open gebied. We hebben daar eerder klachten over gekregen, ook over geluidsoverlast. Ik wil daar graag nog een keer over praten met de luchthavendirectie en met mijn collega uit Halderberge."

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, is nog onduidelijk. Ook voor de burgemeester. "We gaan met interesse volgen hoe het onderzoek loopt en of de regels zijn nageleefd."

'Stelletje gekken'
Rens Gommers woont in de buurt en zegt dat mensen de vliegers ‘een stelletje gekken’ noemen. “Sinds een maand of vier vliegen ze elke vrijdag en halen ze stunts uit. Ze vliegen laag over je heen als je op het land aan het werk bent. Wij vragen ons af of ze dat wel mogen doen boven bewoond gebied."

Gommers was het zo zat dat hij op het punt stond hier een klacht over in te dienen. "Bij de politie of wie dan ook. Maar toen gebeurde dit. Het is tragisch voor de slachtoffers, maar er had maar iemand van ons onder moeten lopen!"

Een ongeluk zat eraan te komen, zegt hij. "Wij hebben vaak gezegd: er gebeurt hier nog eens een ongeluk. Als je op het land aan het werk bent, zou je zelf ook slachtoffer kunnen worden. Ik heb het altijd bijzonder gevonden om te zien dat dit zomaar mag."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.