Leven in verstilde vorm 75 jaar na de oorlog - Omroep Brabant
Video

Leven in verstilde vorm 75 jaar na de oorlog

23 juni 2019 om 15:41
nl
Het leven kan veranderen in één seconde. Designer Rocco Verdult uit Eindhoven weet er alles van. Hij onderzocht vijfenzeventig oorlogsverhalen en maakt voor het project Brabant Remembers Stillevens van cruciale momenten in het dagelijkse oorlogleven.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Het is al een Still uit een film, een fractie van een seconde die het verhaal vertelt, vandaar ook de titel Stillleven", zegt Rocco Verdult. Samen met een aantal medewerkers is hij bezig om 75 verhalen te vangen in één beeld. Het project is onderdeel van het project grote Brabant Remembers waarbij vijfenzeventig jaar na de bevrijding van Brabant allerlei verhalen verzameld zijn die bij elkaar een beeld geven van wat er zich heeft afgespeeld tussen 1940 en september 1944.

Bekijk de video en lees daarna verder:

 

Wachten op privacy instellingen...

De oorlogsverhalen waar Rocco en zijn medewerkers maquettes van maken, komen uit alle gemeentes in Brabant. De 'Stilllevens' komen ook in al die gemeentes te staan. Soms zijn het gruwelijke verhalen die Rocco moet terugbrengen tot één beeld. Soms ook een alledaags tafereeltje zoals het verhaal van Willy Sweens uit Mill.

Bekijk de video en lees daarna verder:

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Grote tentoonstelling
De eerste 'Stilllevens' zijn ondertussen overgedragen aan de gemeentes waar ze thuishoren en de komende tijd krijgen alle andere Brabantse gemeentes hun maquette. In het najaar komen alle verhalen weer bij elkaar voor een grote tentoonstelling.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.