Politie: 'Opgepakte ANP-journalist is Pegida-demonstrant'

22 juni 2019 om 16:54
nl
Een van de mensen die zaterdagmiddag door de politie zijn meegenomen tijdens een flyeractie van anti-islamorganisatie Pegida, is een journalist van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Volgens een politiewoordvoerder zijn er alleen Pegida-demonstranten meegenomen, maar volgens Rob van Rooijen, chef Eindredactie, is zijn verslaggever allesbehalve een Pegida-aanhanger: "Wij gaan uit van een vergissing."
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen
Wachten op privacy instellingen...

Behalve de verslaggever is ook zijn vrouw meegenomen, ondanks het vertonen van een perskaart.

Stenen en eieren
Zonder daarvoor toestemming te hebben, deelde anti-islamorganisatie zaterdagmiddag flyers uit in de omgeving van de Al-Fourqaanmoskee. Rond 14.00 uur liep het uit de hand in de Frankrijkstraat in Eindhoven, een paar honderd meter van de moskee.

Een grote groep moslimjongeren was ook op de been, uit ongenoegen over de Pegida-actie. De jongeren gooiden een aantal bakstenen, gevolgd door een regen van eieren. Een verslaggever van Studio040 zou een ei in haar gezicht hebben gekregen. De ploeg van Omroep Brabant zag de eieren op korte afstand voorbij vliegen, maar werd niet geraakt.

Wachten op privacy instellingen...

 

Pegida-voorman Edwin Wagensveld wilde aangifte gaan doen, maar werd zelf door de politie meegenomen. "Naar huis, naar huis", werd hem luidkeels door de jongeren nageroepen.
Ook de andere Pegida-sympathisanten die op de been waren zaterdagmiddag, werden richting de acht toegesnelde politiebusjes gedirigeerd en meegenomen. Het ging om een handjevol mensen. Onder hen dus een verslaggever van het ANP, tot grote verontwaardiging van zijn collega's.

Pegida-voorman belaagd
Precies een week geleden liep een flyeractie van zo'n tien Pegida-aanhangers in de omgeving van de Al-Fourqaanmoskee ook al uit de hand. Voorman Edwin Wagensveld werd toen belaagd door jongeren en in veiligheid gebracht.

Het was het zoveelste hoofdstuk in de 'kwestie Pegida in Eindhoven'. Eind mei wilde de beweging demonstratief een speklapje bakken bij de Al-Fourqaanmoskee in de stad. Dat moest gaan gebeuren tijdens een aangevraagde demonstratie tegen de ramadan en de invloed van moslims.

Een grote groep voornamelijk jongeren kwam die zondag naar de moskee om een tegengeluid te laten horen. Tot een confrontatie kwam het niet, maar ernstige ongeregeldheden konden niet voorkomen worden. De jongeren bekogelden de politie en vernielden onder meer verkeersborden.

Sindsdien heeft Pegida een groot aantal aanvragen voor demonstraties gedaan én heeft de beweging voor de tweede zaterdag op rij flyers uitgedeeld in de buurt van de moskee.

Maandag demonstratie?
Pegida heeft voor aanstaande maandag toestemming om te demonstreren bij het Stadhuisplein. Of de anti-islamorganisatie dat ook gaat doen, is nog maar de vraag. De beweging wil demonstreren bij de moskee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.