Fontein stilgelegd na onrust over verspreiding blauwalg - Omroep Brabant

Fontein stilgelegd na onrust over verspreiding blauwalg

23 juni 2019 om 13:56
nl
Uit voorzorg heeft de gemeente Bergen op Zoom de fontein in het recreatiemeer Binnenschelde uitgezet. De gemeente doet dit om verdere maatschappelijke onrust te voorkomen. Omroep Brabant meldde eerder,op basis van een algendeskundige, dat de fontein blauwalg door de lucht verspreidde.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Bij de gemeente zijn sindsdien veel meldingen binnengekomen van mensen die zich zorgen maken. Volgens algenexpert Miquel Lurling van de Wageningen Universiteit is 'inademing van nevel uit de fontein nog schadelijker dan zwemmen in met blauwalg besmet water'.

Volgens de gemeente zijn er geen signalen bij hen binnengekomen dat de waterkwaliteit niet in orde is. Deze week wordt samen met het Waterschap Brabantse Delta onderzocht wat de precieze waarden van het water zijn. Afhankelijk van die uitkomst blijft de fontein uit of gaat hij weer aan.

 

Uit een monster dat Omroep Brabant liet onderzoeken, blijkt dat er bijna vijftig microgram per liter chlorofyl-A (blauwalg) in het water van de Binnenschelde zit. “Dat is een aanzienlijke hoeveelheid", benadrukt Lurling. "We zien dit overigens op meer plekken. Je ziet het aan de vertroebeling.”


Dat de fontein direct na de eerste onrust van gasten van de Binnenschelde uit wordt gezet, is bijzonder. Normaal moeten er eerst aan verschillende protocollen worden voldaan om dit te doen. Zo moet onder meer het waterschap adviseren dat het water uit de fontein onveilig is. Het college vond nu dat er alles aan gedaan moest worden om verdere onrust te voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.