Elkerliek Ziekenhuis springt opnieuw onzorgvuldig om met persoonlijke gegevens patiënten

25 juni 2019 om 16:00
nl
Het Elkerliek Ziekenhuis is opnieuw onzorgvuldig omgesprongen met persoonlijke gegevens van patiënten. De gegevens werden via de mail verstuurd en niet via een beveiligde lijn.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Het gaat om patiënten die de afgelopen tijd vanwege de (aanstaande) geboorte van hun kind een bezoek aan het ziekenhuis hebben gebracht. Daarvoor zijn met een externe partij gegevens gedeeld. Het gaat om persoonlijke informatie als naam, adres, burgerservicenummer en geboortedatum.

'Risico beperkt'
Volgens het ziekenhuis worden die gegevens normaal gesproken via een beveiligde lijn verstuurd. Door een persoonlijke fout zijn die data nu via mail verstuurd. ''Het betreft gegevens die normaal na inloggen worden geüpload naar een portal van een externe partij. De contactpersoon aan hun zijde kan daarna, door zelf in te loggen het betreffende document downloaden'', laat het ziekenhuis woensdagavond in een reactie weten.

De betrokken patiënten hebben allemaal een brief ontvangen. Daarin staat dat het risico beperkt is dat buitenstaanders de gegevens hebben ingezien. "Het is uiterst onwaarschijnlijk dat de gegevens onderweg van de verzender naar de ontvanger zijn ingezien door derden. Echter kunnen we dit niet volledig uitsluiten.''

Al eerder mogelijk gegevens op straat
Eind vorig jaar kwamen er mogelijk ook al gegevens van patiënten op staat. Hackers hadden toen ingebroken op de mailservers van het Elkerliek Ziekenhuis en uit naam van het ziekenhuis phishingmails gestuurd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.