'Beladen' expositie over nazi-design opent vlak bij Joodse synagoge

26 juni 2019 om 00:16
nl
Een tentoonstelling over nazi-design. Woensdagochtend gingen de persberichten de deur uit over de gloednieuwe expositie 'Design van het Derde Rijk' van het Design Museum Den Bosch, waarbij een uniek overzicht wordt gegeven van het design uit het Derde Rijk: posters, propagandafilms en architectuur. Verwacht wordt dat de tentoonstelling ook internationale aandacht zal krijgen.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Directeur Timo de Rijk van het Design Museum geeft aan dat de meeste reacties tot nu toe positief zijn. Zelfs nu blijkt dat de oude synagoge en de herinneringsplaquette van de Bossche vermoorde Joden wel héél dicht bij het museum en dus bij de tentoonstelling staan.

De directeur en conservator van het Design Museum Den Bosch is er dinsdagavond tijdens een drukbezochte discussieavond van de bibliotheek Den Bosch duidelijk in: "Het is een cadeau dat de oude synagoge in het zicht van het museum ligt. En wij gaan daar natuurlijk bij de tentoonstelling op aanhaken."

Het museum is vanaf het begin in gesprek geweest met de Joodse gemeenschap in Den Bosch. Een van de aanwezigen in de zaal was bij die gesprekken en gaf aan vrij snel overtuigd te zijn van de meerwaarde van de tentoonstelling.

'Financiers vinden is moeilijk'
De expositie gaat in september open voor het publiek, dus het is nog hard doorwerken voor het museum. Timo de Rijk: "Het is niet makkelijk om financiers te krijgen voor deze tentoonstelling. Er zijn er een paar die wel willen kijken, maar hun naam hier niet aan willen verbinden."

Op zoek naar spullen in Duitsland
Ook het verzamelen van objecten is soms een behoorlijke klus. Directeur De Rijk is zelf naar Duitsland gegaan om spullen in bruikleen te vragen. Maar ook op beurzen is gezocht. En dan moest er wel goed worden gekeken of de verkoper geen nazi-sympathisant is "Maar daar hebben we internet voor. Sommige zaken zijn hierdoor niet doorgegaan".

Er zijn ook tegenstanders van 'Design van het Derde Rijk'. Arthur Graaff, van de bond van Anti-Fascisten, is mordicus tegen de tentoonstelling. Hij vindt dat het museum niet de goede context biedt voor deze beladen tentoonstelling. Maar tijdens de debatavond kreeg hij weinig bijval uit het publiek.

'Ook het sinistere laten zien'
Woensdagochtend stuurde het museum persberichten over de tentoonstelling de wereld in. Het is de vraag of daar dan nog kritische geluiden vandaan gaan komen. Maar De Rijk kan ze met overtuiging beantwoorden. "Je hebt de geschiedenis van design ook nodig om de wereld van nu beter te begrijpen. Dan moet je ook het sinistere laten zien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.