Gezin Wals-Martens dat stierf bij MH17-ramp na vijf jaar nog dagelijks gemist

27 juni 2019 om 07:00
nl
Op 17 juli is het vijf jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie vijftig Brabanders, kwamen om. Onder hen ook het gezin Wals-Martens uit Neerkant. Bijna vijf jaar later heeft het tragische incident nog altijd veel impact op het dorp.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Vader Jeroen, moeder Nicole en hun vier kinderen Brett, Jinte, Amèl en Solenn stapten op 17 juli in Amsterdam aan boord van vlucht MH17. Het vliegtuig zou bestemming Kuala Lumpur nooit bereiken. Boven de Oekraïne werd het beschoten. Alle inzittenden vonden de dood bij de crash die volgde.

Dat het gezin Wals-Martens nooit terugkeerde in Neerkant sloeg een diepe wond. "Hoe zou ze er nu uitzien en op welke school zou ze zitten?" Vriendinnen van de omgekomen Solenn, destijds nog maar negen jaar, zijn er nog bijna dagelijks mee bezig.

Vriendinnen missen haar nog altijd
De ramp sloeg een gat in de Neerkantse gemeenschap. Iedereen in het dorp kende wel iemand uit het getroffen gezin. Amy, Suzanne, Femke en Yenthe verloren hun vriendinnetje en maakten het drama in het dorp mee. Amy hield destijds een emotionele toespraak tijdens de afscheidsceremonie. ''Als ik een vlinder zie, dan zwaai ik naar je. Ik roep dan: dag Solenn. Fijn dat ik je heb gekend. Lieve Solenn, ik zal je nooit vergeten."

Vijf jaar later leeft Solenn nog steeds in de herinnering van haar vriendinnen. Ze brengen af en toe nog een pluche giraffe naar de herdenkingsplek in het dorp en halen samen leuke momenten op.

Hoe zou ze er uit zien?
"Altijd als er iets over de MH17 op tv is, luister ik met extra aandacht en wil ik graag weten wie het gedaan heeft", zegt Femke. Maar even belangrijk voor de meiden is de vraag hoe Solenn er nu uit zou zien en hoe het zou zijn met hun vriendengroep.

Over één ding zijn ze het roerend eens: ''Als Solenn er nog was, zou ze zeker op het gymnasium zitten. Heel jammer, want dan zou ze ons kunnen helpen als we iets niet snappen.''

Documentaire 'Over leven na de ramp'
Er is een documentaire gemaakt over de nabestaanden van Nicole Wals-Martens. Twee jaar lang volgde filmmaker Manon van Bergen de ouders en de broer van Nicole. Door de ramp verloren ze in één klap zes familieleden. Het leverde een indringende documentaire op: 'Over leven na de ramp'. Een portret van drie mensen, die ieder hun eigen weg proberen te vinden in het oppakken van hun leven en het verwerken van een onvoorstelbaar groot verlies.

De documentaire gaat donderdag om 19.00 uur in première in dorpshuis De Moost in Neerkant. Het persoonlijke verhaal is op 13 juli 16.00 uur, 14 juli om 12.45 uur en 17 juli 20.30 uur ook te zien op Omroep Brabant TV.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.