Evenementen treffen maatregelen vanwege hitte dit weekend - Omroep Brabant

Evenementen treffen maatregelen vanwege hitte dit weekend

29 juni 2019 om 06:40
nl
Extra schaduwplekken, extra drinkpunten en extra tubes zonnebrandcrème: vanwege de hitte hebben veel evenementen die dit weekend plaatsvinden maatregelen getroffen. Sommige evenementen zijn zelfs afgelast.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

De eerste hittegolf van dit jaar werd donderdag een feit, maar komend weekend krijgen we opnieuw te maken met tropische temperaturen. Zaterdag wordt het zo’n 34 graden en zondag ongeveer 30 graden.

Dinsdag adviseerde de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) op het advies van de RIVM en de GGD alle burgemeesters in Brabant om alle sportevenementen tot 1 juli te verplaatsen of af te gelasten. Veel evenementen zijn dan ook afgelast of verplaatst. Sommige evenementen gaan echter wel gewoon door, maar wel met een hitteplan.

Afgelast

 • Buitentoernooi volleybalvereniging MVC’64 Vierlingsbeek en Maashees (zaterdag). Het toernooi van de volleybalvereniging gaat vanwege de hitte niet meer door, maar ook de eikenprocessierups is een reden voor de afgelasting. Het sportveld in Maashees waar het toernooi gehouden zou worden, is namelijk omringd door eikenbomen.
 • Paarden event in ’t City in Veldhoven (zondag). De organisatie heeft het evenement geannuleerd, omdat ‘het welzijn van de paarden voorop staat’. In plaats van het paarden event wordt ‘Summer in ’t City’ georganiseerd. Het Meiveld en het Blokkerplein staan dan vol met waterattracties als een buikglijbaan.
 • Straatvoetbal in Mill (zaterdag). Volgens de organisatie is het onverantwoord om de jeugd intensief te laten sporten. Het evenement zou starten om vier uur, net op het heetst van de dag. De andere activiteiten, zoals de kunstmarkt in de kerk en de muziek rondom de kerk, gaan wel gewoon door.
 • De fietstocht van Tafeltennisvereniging Valkenswaard is eveneens afgelast vanwege de hitte.

Verplaatst

 • Vijfde Oosterhoutse Trail (zaterdag). De organisatie heeft na overleg met de hulpdiensten besloten de trail te verplaatsen, omdat ‘de warmte voor een te groot gezondheidsrisico zorgt’. “Niet alleen voor de lopers, maar ook voor de vrijwilligers die uren langs de route staan”, laat de organisatie weten. Het evenement is verplaatst naar 14 september.

Hitteplan, afkoeling en andere maatregelen

 • Beachvolleybal Heeze (zaterdag en zondag). Het beachvolleybaltoernooi in Heeze gaat zorgen voor extra schaduwplekken, drinkpunten en zonnebrandcrème. Ook heeft de organisatie een douchewagen geregeld met vier douchehokjes. De wedstrijden beginnen daarnaast pas na vijf uur.
 • Karma Outdoor Eindhoven (zaterdag). Het dancefestival heeft gezorgd voor tappunten en extra overkappingen voor schaduw. Daarnaast adviseert de organisatie om voldoende te drinken en schaduw op te zoeken.
 • Paradijs van het Zuiden Den Bosch (zaterdag). ‘Kleed je goed uit en neem je waterpistooltje mee’, staat op de Facebookpagina van het muziekfestival dat gehouden wordt op de Petterlaarse Schans. Je mag ook je zwemspullen meenemen, want de organisatie blaast een groot zwembad op voor de bezoekers. Daarnaast staan er drie ‘cooltubs’.
 • Beach Event Veldhoven (zaterdag en zondag). Tussen twee uur en vier uur mag er niet gesport worden. In plaats daarvan is het veld het strijdtoneel voor een groot watergevecht.
 • SamenLoop voor Hoop in Helmond (zaterdag en zondag). De 700 mensen die meedoen aan de wandelestafette krijgen het advies om elkaar vaker af te lossen. Teams wandelen 24 uur lang om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding en Inloophuis de Cirkel.
 • Dorpszeskamp Mierlo (zaterdag en zondag). De organisatie heeft een hitteplan in werking gesteld: “Wij zorgen voor extra water, schaduw en verkoeling in de tent. Maar neem zelf ook extra voorzorgsmaatregelen”, staat op de website.
 • Tennistoernooi Deurne (zaterdag en zondag). Alle wedstrijden worden zaterdag gespeeld om negen uur ’s ochtends. De rest van de wedstrijden worden in de loop van volgende week gespeeld. Als de hitte index (de gevoelstemperatuur) hoger is dan 34 graden, worden de wedstrijden ingekort. Als de hitte index zondag ook hoog is, worden de wedstrijden zondag ook alleen maar in de ochtend gespeeld.
 • PietJanKnor, hockeytoernooi in Valkenswaard (zaterdag en zondag). Het hockey event adviseert via Facebook om voldoende zonnebrandcrème en hoofddeksels mee te nemen.
 • Jeugdtriatlon Someren (zondag). Voor de triatlon voor jongeren in Someren geldt een hitteplan. Er zal extra water uitgedeeld worden en er komen sproeiers op het loopparcours. Verder zal het parcours worden aangepast.
 • 9Zero in Deurne (zaterdag). Het dancefestival heeft extra maatregelen genomen. Zo zorgen ze voor extra water, zwembadjes en sproeiers.
 • Elastiek Raakt! in Hilvarenbeek (zaterdag en zondag). Het muziekfestival zal op zaterdag een uur later beginnen. De muziek op het hoofdpodium start om half vier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.