Lilian Marijnissen steunt SP-raadslid Murat Memis in Turkse rechtbank

EINDHOVEN - SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen is maandag aangekomen in Turkije om Murat Memis te steunen die dinsdag voor de Turkse rechter moet komen. Murat Memis mag al weken Turkije niet verlaten omdat hij verdacht wordt van steun aan een terroristische organisatie. Murat zit voor de SP in de Eindhovense gemeenteraad.

 

Aan EenVandaag meldt Murat Memis dat het goed met hem gaat. Hij heeft goede hoop dat de rechter hem morgen vrijspreekt. “Mijn verwachting is dat ik gewoon vrijgesproken word.”

Tijdens een vakantie in Turkije werd hij gearresteerd. De aanleiding zou zijn dat hij een aantal pro-Koerdische tweets had geretweet. De Koerdische PKK wordt door de Turkse regering, maar ook door de Europese Unie en de VS, beschouwd als een terroristische organisatie.

Murat Memis. (Foto: Twitter)

Memis wacht nu op een rechtszaak en er hangt hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. Van alle kanten is er bij de minister van buitenlandse zaken, Blok, op aangedrongen iets te doen voor het Eindhovense raadslid. Blok gelooft niet in harde actie, wel in stille diplomatie.

LEES OOK: Lilian Marijnissen wil dat het kabinet Turkije veroordeelt voor het vasthouden van Murat Memis

Lilian Marijnissen wilde dat de minister ook naar Turkije zou komen. Nu is zij daar om haar partijgenoot te steunen. Dinsdag begint het proces tegen Memis. De kans is niet denkbeeldig dat hij dan naar huis wordt gestuurd om daar zijn proces af te wachten.

LEES OOK: 'Murat Memis onderschatte gevaren van bezoek Turkije', zegt Ayhan Eren die dat land niet meer in kan'