ASML investeert in Vincent van Gogh en zet de Brainport-regio in de zonnebloemetjes

2 juli 2019 om 14:03
nl
Een opmerkelijke move van chipmachinemaker ASML. Het Veldhovense megabedrijf gaat geld investeren in het culturele erfgoed van Vincent van Gogh. De komende vijf jaar gaat de chipmaker samenwerken met Van Gogh Brabant in Nuenen en het Van Gogh Museum in Amsterdam.
Geschreven door

ASML-topman Peter Wennink over de opmerkelijke keuze: “Vincent van Gogh was een Brabander, een rebel en een vernieuwer. Licht inspireerde hem en het staat centraal in zijn werk, net als bij ons.''

Aantrekkingskracht Brainport versterken
Vincent van Gogh schilderde in 1885 in Nuenen zijn eerste meesterwerk: 'De aardappeleters'. Het was het resultaat van een intensieve zoektocht naar perspectief en licht.

ASML hoopt door het koppelen van de culturele erfenis van Van Gogh aan de innovatieve Brainport-regio, dat de aantrekkingskracht van de regio verder toeneemt. Het bedrijfsleven gaat dus in de kunst. Directeur Frank van der Eijnden van Van Gogh Brabant: “Het is fantastisch dat ASML deze stap zet."

ASML gaat het museum in Nuenen ondersteunen bij de komst van Vincent's Lightlab waar je zelf kunt experimenteren met licht. Van der Eijnden: "We laten zien hoe Vincent met licht werkte. En hoe licht tot op de dag van vandaag van invloed is op kunst.”

En laat licht nu juist een specialisme zijn van ASML. Topman Peter Wennink: “Wij maken grote chipmachines en die machines maken gebruik van licht. Wij produceren licht. Vincent’s Lightlab is een ervaringsruimte. Iedereen kan ervaren hoe licht bepaalt hoe je naar een kunstwerk kijkt.” Over twee jaar moet Vincent’s Lightlab open zijn.

Geld én onderzoekers voor Van Gogh Museum
Daarnaast gaat het techbedrijf het Van Gogh Museum in Amsterdam helpen bij het onderzoek om de schilderijen van Van Gogh zo lang mogelijk te behouden. Hiervoor doneert het bedrijf de komende vijf jaar geld en levert het een team van onderzoekers. Topman Peter Wennink: ”Schilderijen hangen in een ruimte waar licht is en dat licht heeft invloed op het schilderij. Dat is niet altijd positief. De kleuren kunnen vervagen. Het is belangrijk om te onderzoeken in welke mate dit gebeurt en wat je ertegen kunt doen.”

Wachten op privacy instellingen...

Zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann van het Van Gogh Museum: “ASML is een technologisch bedrijf waar heel veel kennis aanwezig is op het gebied van licht en de effecten van licht. Ook de chemische effecten. Daarbij kunnen ze ons helpen. We kunnen nu gaan meten hoezeer de schilderijen verkleuren en hopelijk komen we te weten hoe we dat zoveel mogelijk tegen kunnen gaan.”

ASML Gallery
“Deze samenwerking geeft ons de kans om te helpen om het erfgoed van Van Gogh in Amsterdam en Brabant te verbinden, te behouden en in te zetten om onze kennis met een breed publiek te delen'', vertelt Wennink van ASML.

In ruil voor de steun, wordt de zaal waarin Van Goghs ‘De aardappeleters’ hangt omgedoopt worden tot ASML Gallery. Hoeveel geld er in totaal gemoeid is met de sponsoring, is niet bekendgemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.