Gesaboteerde bus zat vol met drugsafval, sporen gewist met brandblusser

2 juli 2019 om 20:44
nl
De vrachtwagen met drugsafval op de Rithsestraat in Breda is dinsdagavond leeggemaakt door specialisten. Er stonden zeker tien grote vaten in het vrachtruim en een onbekend aantal kleinere jerrycans. Over de exacte inhoud is nog niks bekend.
Geschreven door

Het busje werd dinsdagochtend ontdekt tussen negen en half tien. De zogenoemde bakwagen stond tussen de spoorlijn Breda-Antwerpen en de hogesnelheidslijn aan de ene kant en de snelweg A16 aan de andere kant.

Onbekenden hebben de kleine Mercedesvrachtwagen via een toegangsweg naar een hek bij het spoor gereden en daar geparkeerd. Wanneer precies probeert de politie te achterhalen.

Kapotgeslagen en gesaboteerd
De bediening van de laadklep was stukgemaakt. Er lagen brokstukken bij de wagen die er volgens de politie op duiden dat het paneel met opzet is stukgeslagen om de laadklep te saboteren.

Omdat de klep geblokkeerd was en niet meer omlaag kon, moest de brandweer dinsdagochtend in het dak van de bus een gat maken om te kijken wat erin zat.

De cabine was volgespoten met poeder uit een brandblusser. Waarschijnlijk is dat gedaan om sporen te wissen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Hijsen
Dinsdagavond -zo'n 10 uur na de ontdekking van de drugsbus- hebben specialisten met een hijskraantje hem leeggehaald.

Het lijkt er op dat alles via het dak er uit moest worden gehaald omdat de laadklep nog steeds geblokkeerd is. Misschien was dat ook uit voorzorg: als de klep plotseling open valt kan de inhoud er uit stromen. Een ongeluk met chemische stoffen tussen een spoorlijn en snelweg kan riskant zijn en grote gevolgen hebben.

Vaten en jerrycans
Er kwamen zeker 10 blauwe vaten uit, waar ieder 200 liter in kan. Ook een aantal kleinere jerrycans werd geborgen. Er zou ook een 1000-liter-vat zijn gevonden.

Wat er voor chemische stoffen er inzitten en hoe vol ze zitten is niet bekend.

Schoonmaakrekening
Het is gebruikelijk dat de eigenaar van het terrein waar drugsafval wordt gevonden, de opruimkosten betaald.

Het lijkt er op dat het terrein waar de bus stond van Prorail is maar zeker is dat niet. Ook rijkswaterstaat heeft daar terreinen en mogelijk ook de gemeente Breda.

De opruim- en schoonmaakkosten voor een dumping lopen al gauw op tot 20.000 euro of meer.

Treinen en auto's
Voor zover bekend hebben het treinverkeer en autoverkeer geen enkele hinder ondervonden van de berging.

Verkeer kon de hele dag over de Rithsestraat en had amper last van de berging. Alleen de toegangsweg naar het spoor was de hele dag dicht en met schermen afgezet.

De politie zoekt getuigen die iets verdachts hebben gezien op die plek.

Wachten op privacy instellingen...

Dit is een van de talloze drugsafvaldumpingen in Brabant. Onze provincie is het epicentrum van drugsproductie. Wat schuilt hier allemaal achter? Omroep Brabant dook in de wereld ‘Achter de blauwe vaten’. Klik hier voor het overzicht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.