Video

Opluchting en blijdschap na vrijspraak voor SP-raadslid Murat Memis: 'Beste nieuws dit jaar'

3 juli 2019 om 10:42
nl
Er is opgelucht en met blijdschap gereageerd op de vrijspraak voor SP-raadslid Murat Memis in Turkije. Jannie Visscher, vice-fractievoorzitter van de SP in Eindhoven spreekt van 'het beste nieuws dit jaar'. Lilian Marijnissen, het landelijke kopstuk van de SP zegt dat ze 'opgelucht en blij is'. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven zegt dat hiermee een einde komt aan twee maanden onzekerheid.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

"Dat is vooral ontzettend fijn voor Murat en zijn gezin, maar eigenlijk voor heel Nederland", zegt Jorritsma.

Memis kon twee maanden Turkije niet uit omdat hij werd verdacht van lidmaatschap van de Koerdische organisatie PKK, die als terroristisch bekendstaat. De aanklacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie werd dinsdagmorgen ingetrokken omdat er een fout was gemaakt. De aanklager had ten onrechte 'lidmaatschap terroristische organisatie' toegevoegd aan de aanklacht.

Memis reageerde opgelucht op het nieuws dat hij naar huis mag: "Zeker. Ik heb mijn land gemist, mijn gezin gemist, mijn gemeenteraad gemist. Echt opgelucht ja."

Opluchting
“Dat had ook zomaar kunnen betekenen dat zijn zaak uitgesteld zou worden”, vertelt Jorritsma. “Maar gelukkig is dat niet gebeurd.” De burgemeester heeft inmiddels gesproken met Memis. “Ik kon meteen aan zijn stem horen dat hij opgelucht was.” Het SP-raadslid wil met de eerstvolgende vlucht terugkeren naar Nederland.

Of de diplomatieke druk uit Nederland heeft bijgedragen aan de vrijspraak van Memis, durft de burgemeester niet te zeggen. “Maar ik weet wel zeker dat alle diplomatieke inspanning heel belangrijk is geweest.”

Lilian Marijnissen
SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen uit Oss, die bij de zitting in Antalya aanwezig was, is ontzettend blij en opgelucht dat Murat weer vrij is. "Voor Murat, voor zijn familie, voor de SP en voor onze democratie. We zijn iedereen dankbaar die zich heeft ingespannen voor de vrijlating van Murat, voor en achter de schermen, in Turkije en Nederland. Hopelijk is deze uitspraak in de zaak van Murat een steun in de rug voor de andere politiek gevangenen die nog in Turkije vastzitten."

Jannie Visscher
Jannie Visscher, raadslid en vice-fractievoorzitter van de SP in Eindhoven laat weten 'ontzettend blij' te zijn. ”Dit is het allerbeste nieuws dat ik dit jaar heb gehad. Fantastisch.”

Het was een ontzettend spannende dag, zegt de opgeluchte Visscher. “Ik ben de hele dag zenuwachtig geweest.” Ze hoopte op deze uitkomst, maar was doodsbang dat het anders zou aflopen. “We hadden ook al niet voor mogelijk gehouden dat Murat zou worden opgepakt in Turkije en dat gebeurde toch.”

Visscher neemt momenteel in de gemeenteraad de taken van fractievoorzitter Memis waar. Daarom moet ze dinsdagmiddag in de raad het woord voeren bij de behandeling van de kadernota. “Dat doe ik met tegenzin en met lange tanden. Wat zal ik blij zijn als ik de taken weer aan hem kan overgeven.”

Stef Blok
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) laat weten blij te zijn met de uitkomst van de rechtszaak. "Dit is een voortvarend einde aan een Turkse juridische procedure. Nederland blijft zich achter de schermen inspannen voor soortgelijke gevallen. De Nederlandse ambassadeur was bij de zitting aanwezig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.