Brandweer schiet noodlijdende eendjes in Veghelse vijver te hulp

3 juli 2019 om 10:38
nl
De gemeente Meierijstad heeft de brandweer gevraagd om de vijver aan de Kievietdonk in Veghel weer op peil te brengen. Die werkzaamheden zijn dinsdag gestart. De vijver kwam in het nieuws na massale eendensterfte.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Omwonende Maartje van Schadewijk bracht de eendensterfte zondag onder de aandacht via Facebook. "Sinds vrijdagochtend heb ik al veertien dode en bijna dode eenden uit de vijver geschept. Ik ben een echte dierenvriend en vind het verschrikkelijk om te zien hoe ze doodgaan”, zei ze eerder tegen Omroep Brabant.

Verstopping
Maandag werd al een verstopping verholpen in een aangrenzende sloot, waardoor het water weer vrij kan instromen. “De vijver heeft een grote oppervlakte en het duurt dus tot een paar dagen voordat het water weer op peil is. Vanwege de langdurige droogte staat het water overal laag, dus zal het gemiddelde niveau waarschijnlijk niet gehaald worden”, aldus een gemeentewoordvoerster.

 

Botulisme
Volgens de gemeente bestaat bovendien het vermoeden van botulisme in de vijver. Daarom zijn er waarschuwingsborden geplaatst en watermonsters genomen. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.