Video

Murat Memis terug in Eindhoven, familie en raadsleden verwelkomen vrijgelaten fractievoorzitter

3 juli 2019 om 15:59
nl
Murat Memis is terug in Eindhoven. De 31-jarige fractievoorzitter van de SP kwam rond kwart voor negen thuis. Hij werd twee maanden vastgehouden in Turkije. "Eindhoven de gekste", waren zijn de eerste woorden. "Het voelt heerlijk om weer thuis te zijn."
Geschreven door

De politicus werd opgewacht door familieleden, partijgenoten en collega-raadsleden bij de Catharinakerk in zijn woonplaats. Ze hadden spandoeken met 'Welkom thuis, Murat Memis' bij zich. Hij viel als eerste zijn moeder in de armen. "Bedankt dat jullie allemaal zijn gekomen. Ik moet emotioneel alles nog verwerken", zei hij. "Maar het is heerlijk om weer terug te zijn."

Burgemeester John Jorritsma was niet bij de bijeenkomst. Hij ziet het raadslid donderdag op een barbecue met de hele gemeenteraad. Memis bedankte hem wel in een korte toespraak. "Hij heeft heel veel voor mij gedaan", zei hij. Ook bedankte hij alle anderen die actie voerden. "Alle mensen die mij vrij wilden krijgen. Ik kan je zeggen: Murat is vrij"

De tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

'Ik stop niet'
Hij zal ook zelf van zich blijven laten horen. "Ik stop niet, ik zal door blijven knokken en strijden. Voor vrede, democratie en vrijheid", legde de fractievoorzitter uit.
"We zijn er nog niet. We zullen ons blijven inzetten om alle politieke gevangen vrij te krijgen."

Maar hij gaat nu eerst richting huis. "Ik heb mijn kinderen en vrouw gemist. Ik ga ze straks zeker even goed knuffelen. En in mijn eigen bed slapen. Zodat ik morgen wakker kan worden en verder kan met mijn werk."

De tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Twee maanden vast
Memis stapte woensdagmiddag samen met SP-leider Lilian Marijnissen op het vliegtuig vanuit Turkije naar Düsseldorf. Zij was daarnaartoe gevlogen om hem te steunen. Het raadslidzat twee maanden vast in Turkije. Hij zat enkele dagen in de cel en mocht vervolgens het land niet uit. Zijn paspoort was ingenomen.

Hij werd verdacht van lidmaatschap van de Koerdische organisatie PKK, die niet alleen in Turkije maar bijvoorbeeld ook door de Europese Unie als terroristisch wordt gezien. Dinsdag kreeg de zaak een onverwachte wending, toen bleek dat de aanklager 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' ten onrechte had toegevoegd aan de aanklacht.

Eigenlijk werd Memis alleen verdacht van propaganda voor een terroristische organisatie. Hij had namelijk berichten op social media gedeeld die de PKK steunden en waarin kritiek op het Turkse bewind stond. Hij is hier dinsdagmiddag van vrijgesproken.

Of en wanneer hij weer teruggaat naar zijn vaderland, weet hij nog niet. Over de vraag of het wel slim was dat hij naar Turkije ging, moest hij even nadenken. "De risico's zaten erin. Ik ben kritisch. Het is achteraf gezien misschien ook naïef dat ik naar Turkije ben gegaan. Maar ik ben wel vrijgesproken, dus daaruit kan je concluderen dat ik niets verkeerds heb gedaan."

De tekst gaat verder onder de video.

Niet bang
Partijleider Lilian Marijnissen vertrok afgelopen maandag naar Turkije om haar partijgenoot te steunen. "Meerdere mensen maakten zich zorgen om mijn reis naar Turkije, maar ik was niet bang om opgepakt te worden. Ik wilde alleen maar achter Murat staan tijdens rechtszaak, letterlijk en figuurlijk."

In die twee dagen dat Marijnissen er was, is ze geschrokken van de situatie in het land. "Zelfs advocaten die politieke gevangenen verdedigen, worden vastgezet. Verder zitten er nog negentien andere Nederlanders vast waaronder een moeder met een negen maanden oude baby. Daar blijf ik aandacht voor vragen."

Niet naar Turkije
Jannie Visscher kon dinsdag al niet haar geluk op toen ze hoorde dat haar fractiegenoot was vrijgesproken. "Nu hij daadwerkelijk in Eindhoven is, is dat gevoel alleen maar sterker." De vice-fractievoorzitter van de SP in Eindhoven kan er nog steeds niet bij dat Memis is opgepakt voor dingen die hij in Nederland op sociale media heeft gezegd.

De tekst gaat verder onder de video.

"Ik denk er niet aan om nog naar Turkije te gaan, als Murat wel daar had moeten blijven, dan was ik hem gaan opzoeken, maar nu echt niet", zegt Visscher. Ze prijs de stille diplomatie die er volgens haar mede voor gezorgd heeft dat Memis weer thuis is bij zijn gezin.

Haar fractie heeft zijn leider gemist. "Er was een ranglijst met wie het afgelopen jaar het meest geïnterrumpeerd had in de gemeenteraad en daar stond hij uiteindelijk op de tweede positie. Ik weet zeker als dit niet allemaal gebeurt was, dat hij het meest actieve raadslid was geworden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.