Video

Eric en Ellen zitten de hele zomer binnen omdat veewagens met varkens massaal bij hun huis parkeren

5 juli 2019 om 17:27
nl
Eric en Ellen Soeterings uit Boxtel worden helemaal gek van de overlast van de vrachtwagens met varkens. Als veewagens met varkens niet meteen terechtkunnen bij slachterij VION in Boxtel, zoeken de chauffeurs vaak een parkeerplekje in de schaduw om te wachten. Een van de vaste plekken is pal naast de tuin van Eric en Ellen en zij balen daar behoorlijk van.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

“We worden er helemaal gek van! De varkens gillen, de vrachtwagens maken herrie en het stinkt ook nog eens enorm. Ik heb een huis met een leuke tuin, maar met dit mooie weer zit ik binnen”, vertelt Ellen.

Eric en Ellen wonen met hun twee zonen lekker landelijk. Ze wilden graag genieten van de natuur en de rust. Helaas loopt naast hun tuin de Oirschotseweg. Daarnaast ligt een klein stukje van een oude weg dat veel vrachtwagenchauffeurs als een prima parkeerplek zien.

Vorig jaar was het volgens Eric en Ellen in de zomer bijna iedere dag raak. "Dit jaar leek het mee te vallen, maar nu het weer warmer wordt, trekt het weer aan”, zegt Ellen. Donderdag stonden ze er ’s middags en zelfs ook donderdagnacht, van kwart voor twee tot drie uur.”

Het gaat tekeer
Eric: “Er staan vaak vier vrachtwagens met ventilatoren erin. De vrachtwagens staan stationair te draaien. Het rammelt en het gaat tekeer. Bovendien staat de wind meestal onze kant op. Kortom: wij zijn gewoon de sigaar.”

Al meer dan twee jaar is het echtpaar bezig om de vrachtwagens daar weg te krijgen. “Ik heb wel honderd keer met de VION gebeld”, vertelt Ellen. “Ze kennen me al bij naam. Maar ze zeggen altijd dat ze ermee bezig zijn.”

Eric: “De gemeente heeft vorig jaar ook een opsporingsambtenaar ingezet, maar dat heeft allemaal niks geholpen. Eigenlijk zegt de VION dat het niet hun vrachtwagens zijn en dat ze er niks aan kunnen doen. En de gemeente zegt dat ze hier geen parkeerverbod kunnen instellen. Dus wat moeten wij dan?”

Goedmakertje
VION heeft het echtpaar na de zomer vorig jaar een schaal vlees laten bezorgen als goedmakertje. “Wat heb ik daar nou aan? Ik wil gewoon in de zomer rustig buiten in de tuin kunnen zitten”, zegt Eric.

VION erkent het probleem. "We vinden het heel vervelend en hebben geregeld contact met de familie Soeterings", reageert een woordvoerder. Volgens de slachterij zijn zij uiteindelijk niet verantwoordelijk en ligt de bal vooral bij de gemeente Boxtel. "Maar de chauffeurs wordt wel verzocht rekening te houden met de situatie."

Machteloos
Ook de gemeente erkent het probleem, maar komt niet met een oplossing. "We betreuren de situatie van de familie en het heeft onze volledige aandacht. Wij doen wat binnen onze macht ligt. Een parkeerverbod zou het probleem alleen verplaatsen. Wij zijn met VION in gesprek, maar kunnen daar nog niets over zeggen omdat deze gesprekken nog lopen", zegt een woordvoerder.

"VION zegt niet verantwoordelijk te zijn en de gemeente laat weten dat ze in gesprek zijn. En dat duurt nu al een paar jaar", stelt Eric. Het stel voelt zich machteloos omdat en de gemeente en VION wel zeggen te luisteren, maar er uiteindelijk weinig gebeurt.

Toch zijn er ondertussen wel handgeschreven borden geplaatst naast het huis van de Eric en Ellen met de boodschap dat veewagens er niet mogen parkeren. "Maar dat haalt niets uit", vertelt Ellen, "want ze gaan er toch staan." En als ze hier niet gaan staan, dan staan ze ergens anders en heeft iemand anders er last van."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!