Depla vindt uitspraak minister over minder festivals in strijd tegen drugs ‘omgekeerde wereld’

12 juli 2019 om 19:44
Burgemeester van Breda, Paul Depla (archieffoto).
Burgemeester van Breda, Paul Depla (archieffoto).
Ook burgemeester Depla van Breda zegt het niet eens te zijn met de suggestie van minister Ferdinand Grapperhaus om minder festivals te organiseren om zo drugscriminaliteit te bestrijden. Donderdag reageerden festivalorganisaties al dat ze de uitspraken van de minister ‘ongefundeerd’ vinden. Hoewel Depla fel tegenstander is van drugsgebruik op festivals, ziet hij dit niet als de juiste oplossing.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Donderdag zei Grapperhaus in een interview met De Telegraaf dat er zo veel festivals zijn in Nederland dat de politie het drugsbezit niet meer goed kan controleren. Door het aantal festivals te verminderen, zou dit beter behapbaar moeten worden.

“Dat lijkt mij de omgekeerde wereld”, zegt burgemeester Depla. “We gaan ook niet de winkels sluiten omdat we winkeldiefstal willen voorkomen en we gaan ook niet het openbaar vervoer stoppen om zwartrijden te voorkomen.”

'Jagen op de industrie'
Depla pleitte eerder voor een hardere aanpak van drugsgebruik op festivals. Zo wil hij de toegangscontroles bij Bredase festivals aanscherpen en wil hij dat organisatoren tijdens een evenement voorlichting geven over de gezondheidsrisico’s van drugs.

Daarnaast is hij ervan overtuigd dat ‘we moeten jagen op de industrie’: “Dat zet pas echt zoden aan de dijk. Zeker als je weet dat, zoals de minister altijd zegt, het grootste deel van de XTC-productie voor het buitenland bestemd is.”

Festivalorganisaties niet eens
Ook Front of House, een collectief waarbij meerdere Brabantse festivalorganisaties zijn aangesloten, zei donderdag dat de oorzaak niet ligt bij het aantal festivals. “Het gebruik van drugs is niet per definitie gekoppeld aan festivals, hoewel we natuurlijk ook zien dat het daar wordt gebruikt. Maar dit gebeurt ook bij voetbal, concerten en andere evenementen”, aldus een woordvoerder.

Front of House pleit er zelf voor om goed te kijken naar de noodzaak van politie-inzet tijdens festivals. “Ook wij horen en lezen dat de politie kampt met een personeelstekort, maar dat probleem los je niet op door minder festivals te organiseren. Onderzoek eerst goed waar de knelpunten zitten, voordat er zulke uitspraken worden gedaan.”

Wachten op privacy instellingen...