Zweefmolen op Tilburgse kermis, die uren stilstond, weer open: 'Niemand in gevaar geweest'

TILBURG - De tachtig meter hoge zweefmolen Around the World XXL op de Tilburgse kermis is zondagmiddag na een aantal testrondjes open gegaan. Het gevaarte stond zaterdag enige uren stil wegens een elektronisch euvel.

“Maar niemand is toen in gevaar geweest”, bezweert de exploitant. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg liet zaterdag weten dat de ongeveer dertig mensen die vastzaten in de molen met de schrik waren vrijgekomen.

LEES OOK: Bezoekers zitten ruim 30 minuten vast in kapotte zweefmolen op Tilburgse kermis

Halfuur in de lucht
De attractie - die opgesteld staat tussen het Piusplein en de Piusstraat - kwam zaterdagmiddag plotseling vast te zitten. De stoeltjes bleven een paar meter onder de top hangen. Het duurde ruim een halfuur voordat het lukte om de stoeltjes, met hierin de bezoekers, weer veilig te laten zakken.

De gebruikelijke, dagelijkse controlebeurt (foto: Twan Spierts).


Volgens de exploitant van de zweefmolen is het probleem hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de wind. De attractie heeft een speciale sensor, die aangeeft wanneer er te veel wind staat. Die was niet afgegaan, maar toen de zweefmolen omhoog ging, is hij door een noodprocedure alsnog geblokkeerd.Speciaal veiligheidsprotocol'
Het duurde even voordat die blokkade was opgeheven. "Dat komt door een speciaal veiligheidsprotocol dat we moeten volgen als de beveiliging aanspringt", aldus de exploitant. Een medewerker van de zweefmolen is in de tussentijd, volgens de regels, naar boven geklommen om de bezoekers op de hoogte te brengen en gerust te stellen. Na wat tests kon de molen zaterdagavond rond kwart over acht weer in gang worden gezet, totdat middernacht alle attracties dicht gingen.

Om twaalf uur zondagmiddag ging de Around the World XXL weer open. Bij de gebruikelijke dagelijkse controle, eerder op de ochtend, waren er geen onvolkomenheden geconstateerd. Het was de eerste uren overigens erg rustig op de kermis. Het was immers de tijd voor de prikkelarme, blauwe zondag. Voor enkele uurtjes ging het geluid uit en werden de lichten gedimd.

 

Meer over dit onderwerp:
TILBURG KERMIS ZWEEFMOLENS