Balkonraam springt spontaan kapot en glas valt op de stoep, al zevende keer in vier jaar tijd

22 juli 2019 om 11:48
nl
Op de Sint Elisabethstraat in Vught is zondagavond het glas van een balkonraam spontaan kapot gesprongen en naar beneden gevallen. Het is al de zevende keer in vier jaar tijd dat dit gebeurt bij de Vlasmeerflat. De glasscherven belandden op de stoep. Er raakte niemand gewond, maar de schrik zit er goed in bij de bewoners.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

"Van de vier appartementen in dit blok is er al bij drie het glas uit het balkonraam gesprongen", vertelt bewoonster Karin Martens. Ze zat zondag met haar vriend op de bank toen ze ineens een harde knal hoorde. Dat bleek de ruit te zijn die kapot sprong.

Al snel volgde een tweede klap. Dat bleek een deel van het balkonraam van haar vriend, die naast haar woont. Ook van zijn balkonraam sprong het glas kapot en viel naar beneden. "Door de warmte vermoeden ze, maar dat gaat verhuurder Woonwijze nu onderzoeken", zegt Martens.

Wachten op privacy instellingen...

Onderzoek
"In de afgelopen vier jaar, is bij zeven balkons het glas van de ramen kapotgesprongen en daarom stellen we nu een onafhankelijk onderzoek in", laat Astrid Potters van verhuurder Woonwijze weten. Niet alleen in het blok van mevrouw Martens, maar ook elders in het complex van 32 appartementen sprongen de ramen spontaan kapot.

De woordvoerster van Woonwijze zegt te begrijpen dat de bewoners erg geschrokken zijn van de ruiten die spontaan springen. "We blijven daarom goed met ze in contact, want we weten echt niet hoe het komt. Het kan door het openen en sluiten komen, maar zou ook een constructiefout kunnen zijn."

Levensgevaarlijk
"Levensgevaarlijk! We hebben nu drie keer geluk gehad omdat er niemand gewond is geraakt, maar je moet er niet aan denken dat iemand geraakt wordt door dat vallende glas. Dan staat hier echt een ambulance voor de deur", zegt bewoonster Karin Martens.

Wachten op privacy instellingen...

Woonwijze wil de situatie niet bagatelliseren, maar zegt dat het veiligheidsglas is en daarom niet voor levensgevaarlijke situaties zorgt. "Het is natuurlijk heel vervelend dat het glas spontaan breekt, maar veiligheidsglas breekt in allemaal kleine brokjes die niet zo scherp zijn", zegt Potters.

Weglaten
Wat Martens betreft hoeft het balkonraam niet meer teruggeplaatst worden door de verhuurder. "Nee, ik vind het prima zo, dan kan het ook niet meer eruit vallen en zo tocht het ook een beetje door."

Het waren juist de bewoners die bij de renovatie van de Vlasmeerflat in 2003 aangaven ramen rond het balkon te willen. "We hebben toen bewust voor veiligheidsglas gekozen. Dat is veiliger, maar breekt ook sneller", laat Potters weten. Wanneer het onderzoek is afgerond kon ze nog niet zeggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!