Blijf kalm en geniet van de stilte: de Kalmthoutse Heide als inspiratiebron voor gedichten

PUTTE - “Luister eens naar die stilte, dat is hier zo mooi”, aldus Ignace Ledegen van Grenspark Kalmthoutse Heide. En hij is niet de enige die de stilte van het natuurgebied koestert. Inmiddels hebben al meer dan honderd bezoekers hun ‘stilte’ verwoord in een gedicht. Ze doen mee aan de gedichtenwedstrijd van het grenspark.

De Kalmthoutse Heide is een natuurpark van zo’n 6000 hectare in Nederland en België. Ignace Ledegen: “Mensen die hier komen wandelen vinden het meestal prachtig: rustig maar vooral ook stil. Stilte is dus een belangrijk kenmerk van dit gebied.”

Ignace Ledegen van Grenspark Kalmthoutse Heide

Beleven
Uit recente geluidsmetingen blijkt dat er op de Kalmthoutse Heide nauwelijks geluiden te horen zijn die van buiten dit gebied komen. Het is aan de Vlaamse kant nu officieel een drie sterren stiltegebied. Het Brabants gedeelte geldt al vele jaren als stiltegebied. “Ik denk dat je door de stilte de natuur veel beter kunt beleven. Je bent je veel bewuster van de omgeving”, vertelt Ignace.

De mensen die tot nu toe de uitdaging aandurfden om de stilte te verbeelden met poëzie komen uit alle windstreken. “We hebben inzendingen uit de omgeving, maar ook uit Amsterdam en het noorden van Nederland”, aldus Ledegen. De gedichtenwedstrijd loopt tot 15 augustus. Alle inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury. De prijs? Daar wordt nog over nagedacht.