Video

Vijf tuintips van Tim: zó tover je je tuin binnen no-time om tot een paradijs

28 juli 2019 om 10:42
nl
“Zo'n 75 procent van de insecten is de afgelopen 25 jaar verdwenen. Dat is écht een ecologische ramp’’, zegt natuurvlogger Tim. In zijn nieuwe natuurvlog legt hij uit waarom een tuin met veel groen ontzettend belangrijk is voor onze natuur en hoe jij die tuin zelf kunt maken.
Profielfoto van Nynke Cuperus
Geschreven door

De grote insectensterfte in Brabant komt onder meer door het gebrek aan voldoende planten en bloemen. Hierdoor is er te weinig voedsel voor insecten en daardoor sterven ze uit. De afname van het aantal insecten heeft vervolgens invloed op de gehele keten. Zo neemt ook het aantal vogels hard af.

Toch ziet natuurvlogger Tim een oplossing. "Alle balkons, dakterrassen en tuintjes bij elkaar hebben een grotere oppervlakte dan welk natuurgebied in Nederland dan ook. Daar zit enorm veel potentie in."

Genieten en verkoelen
Door jouw balkon, dakterras of tuin te veranderen in een groen paradijs kun je genieten van alle beestjes die daar op afkomen. En de planten verkoelen ook nog eens de omgeving op een warme zomerse dag. Dit komt door het water dat ze verdampen. Een win-win situatie voor mens en natuur dus.

Wachten op privacy instellingen...

Vijf tips voor een groene tuin:

1. Haal tegels uit je tuin en wissel ze in voor planten en bloemen. Of zet bloembakken neer
Op de website van Vroege Vogels zie je welke planten je moet kiezen om je tuin het hele jaar door een groen paradijs te laten zijn.

2. Kies voor inheemse plantensoorten
Dit zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. Door inheemse plantensoorten te kiezen, leveren je planten de meeste biodiversiteit op. Dat houdt in dat er veel verschillende soorten bloemen en planten in je tuin voorkomen. "Op de vlinderstruik, rode klaver en oregano komt heel veel af", zegt Tim.

3. Kies voor biologische zadenmengsels of haal je planten bij de lokale heemtuin
Planten van tuincentra zitten vaak vol pesticiden, chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is niet goed voor de insecten.

4. Koop of maak je eigen insectenhotel
Hiermee bied je onderdak aan insecten. Helaas zijn er veel slechte insectenhotels in omloop die er hip uitzien maar waar insecten niets aan hebben. Om een leeg hotel te voorkomen, kijk je op de website van de Vlinderstichting. Hier zie je waar je op moet letten bij de aankoop van een insectenhotel.

5. Download de gratis ‘Wilde Bloemen Toolkit’ van Natuurmonumenten
Dit online boekje staat vol tips voor meer wilde bloemen en insecten in je tuin. Je kunt het boekje hier downloaden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.